fejm.ba

Vijesti

IOM – Podrška osiguranju privremenog smještaja za migrante na području TK

Približavanje zimskog perioda i neophodnost kvalitetnijeg tretmana i zbrinjavanja migranata koji prolaze kroz Tuzlanski kanton (TK), bila je tema današnjeg sastanka šefa Međunarodne organizacije za migracije (International organization for migration – IOM) u Bosni i Hercegovini Petera Van der Auweraerta s premijerom TK Denijalom Tulumovićem.

Tulumović je istaknuo razumijevanje obima i ozbiljnosti situacije u vezi s migrantima, koji Tuzlu i TK posmatraju samo kao tranzitno područje u želji da dođu do Europske unije ili područja koje graniče sa Evropskom unijom.

Van der Auweraert je naglasio da je IOM partner Bosni i Hercegovini u pokušajima da se iznađe najkvalitetniji odgovor na tu situaciju.

S tim u vezi, premijera TK je upoznao sa spremnošću IOM-a da pomogne prilagodbu određenih smještajnih kapaciteta koji bi se mogli koristiti za potrebe privremenog smještaja migranata, ukoliko se TK i Grad Tuzla odluče za uspostavljanje jednog takvog objekta.

Također, Van der Auweraert je sa premijerom i ministrom za rad, socijalnu politiku i povratak TK Admirom Hrustanovićem  podijelio i informacije o postojanju međunarodnih fondova koji su voljni pomoći realizaciju određenih usluga koje se migrantima ovdje pružaju.

– Slični projekti pomoći Ministarstvu unutrašnjih poslova, zdravstvenim ustanovama i drugim institucijama već su realizirani u drugim područjima BiH. Univerzitetski klinički centar i druge zdravstvene ustanove u Tuzlanskom kantonu već pružaju određene zdravstvene usluge migrantima, te bi bilo korektno da za te usluge dobiju i određeni oblik nadoknade. Također, službe sigurnosti su također dodatno angažirane u pogledu sigurnosne situacije sa migrantima, te bi se i tim službama mogla izvršiti određena kompenzacija – rekao je Van der Auweraert.

Istaknuto je da bi se bilo kakvo konkretnije poduzimanje koraka bila neophodna saglasnost i koordinirana aktivnost lokalnih, kantonalnih, entitetskih, ali i državnih institucija, saopćeno je iz TK.


BH Telecom
Na vrh