fejm.ba

Vijesti

IOM – Podrška osiguranju privremenog smještaja za migrante na području TK

Približavanje zimskog perioda i neophodnost kvalitetnijeg tretmana i zbrinjavanja migranata koji prolaze kroz Tuzlanski kanton (TK), bila je tema današnjeg sastanka šefa Međunarodne organizacije za migracije (International organization for migration – IOM) u Bosni i Hercegovini Petera Van der Auweraerta s premijerom TK Denijalom Tulumovićem.

Tulumović je istaknuo razumijevanje obima i ozbiljnosti situacije u vezi s migrantima, koji Tuzlu i TK posmatraju samo kao tranzitno područje u želji da dođu do Europske unije ili područja koje graniče sa Evropskom unijom.

Van der Auweraert je naglasio da je IOM partner Bosni i Hercegovini u pokušajima da se iznađe najkvalitetniji odgovor na tu situaciju.

S tim u vezi, premijera TK je upoznao sa spremnošću IOM-a da pomogne prilagodbu određenih smještajnih kapaciteta koji bi se mogli koristiti za potrebe privremenog smještaja migranata, ukoliko se TK i Grad Tuzla odluče za uspostavljanje jednog takvog objekta.

Također, Van der Auweraert je sa premijerom i ministrom za rad, socijalnu politiku i povratak TK Admirom Hrustanovićem  podijelio i informacije o postojanju međunarodnih fondova koji su voljni pomoći realizaciju određenih usluga koje se migrantima ovdje pružaju.

– Slični projekti pomoći Ministarstvu unutrašnjih poslova, zdravstvenim ustanovama i drugim institucijama već su realizirani u drugim područjima BiH. Univerzitetski klinički centar i druge zdravstvene ustanove u Tuzlanskom kantonu već pružaju određene zdravstvene usluge migrantima, te bi bilo korektno da za te usluge dobiju i određeni oblik nadoknade. Također, službe sigurnosti su također dodatno angažirane u pogledu sigurnosne situacije sa migrantima, te bi se i tim službama mogla izvršiti određena kompenzacija – rekao je Van der Auweraert.

Istaknuto je da bi se bilo kakvo konkretnije poduzimanje koraka bila neophodna saglasnost i koordinirana aktivnost lokalnih, kantonalnih, entitetskih, ali i državnih institucija, saopćeno je iz TK.


Custom Text
Lafat Komerc

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2019 Agencija za multimediju "FEJM". Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Na vrh