fejm.ba

Lifestyle

Intervju sa poznatim frizerskim dvojcem Zoranom i Eminom (Zo&Em)

Razgovarala: Fatima Mehmedović

Frizerski dvojac Emin Salamović i Zoran Ćulibrk, koji djeluju u okviru frizerskog salona Zo & Em jedinstven su tandem u Tuzli i šire.  Ovaj poznati tuzlanski salon postoji skoro dvije godine, a oni su za  kratak period prepoznati u redovima najpoznatijih i najstručnijih u svojoj struci.

U novije vrijeme frizeri se mogu podijeliti na klasične frizere i na hair stiliste i hair artiste. Razlika između klasičnog frizera i hairs stiliste se može primijetiti po pristupu  kosi, oblikovanju, bojenju, frizuri, jer napredniji frizeri osim što prate svjetske trendove, frizurama pristupaju kao umjetnici, stoga i ne čude savremeni termini, koji se sve više koriste u ovoj oblasti, poput „hair design“, „hair stilist“,hair artist“.

Zo&Em ( Zoran i Emin) svojim radom potvrđuju navedeno, oni su pravi umjetnici, kada je rad s kosom u pitanju.

O njihovim kompetencijama prvenstveno  govore njihovi radovi, zadovoljni klijenti,  ali i mnogobrojni certifikati i diplome. Zoran i Emin svoje vještine konstantno usavršavaju, prateći svjetske  trendove, posjećujući mnoge balkanske i svjetske edukacije i akademije. Na prestižnim modnim događajima angažirani su kao frizeri stilisti.

Neki od modnih događaja na kojima su učestvovali su: BH Fashion Week-u, Fashion Fair (Banjaluka), Glam Fashion Show (Dubrovnik, Hrvatska), Modna revija “HRAM GLAMURA”, oficijelni frizeri za 2017. godinu na Izboru za Miss Earth BiH, Izbor za Miss BiH, oficijelni frizerski salon za prvi INTERNACIONALNI FESTIVAL MODE u BiH i mnogi drugi događaji u BiH i regionu.

Ekipa portala Fejm.ba posjetila je salon Zo&Em, gdje smo zatekli radnu atmosferu, i neviđen timski rad.

Uvjerili smo se u njihove kompetencije, i odlučili se za intervju sa ovim uspješnim hair stilistima.

Tuzlak Emin Salamović  ovim poslom se bavi oko 6  godina, a Prijedorčanin Zoran Ćulibrk  11 godina.

Fejm: Koji je ključ uspjeha u poslovanju jednog frizerskog salona, s obzirom na prilično velik broj salona u gradu?

Zoran Ćulibrk

Zoran:  “Bazni recept za uspjeh zapravo su zainteresovanost i ljubav prema poslu. Kada neko kaže da su muškarci bolji frizeri ili kuhari, kao što se obično zna naglasiti, moram istaknuti da bi se muškarac opredijelio za to zanimanje, mora zaista to da voli.

Samim time ide taj „mit“ da su muškarci bolji frizeri i kuhari. Smatram da zbog ljubavi prema poslu padne ta odluka.

Pored ljubavi, godine rada, trud, disciplina, stiču se nove vještine, edukacije i konstantno usavršavanjee i ulaganje u sebe, to su ključni recepti za uspjeh.”

Emin  se složio, da je ljubav prema poslu važna, ali i predanost i dodao:

Ti kad voliš posao ne doživljavaš ga kao opterećenje nego živiš to što radiš, pa tako i napredovanje u poslu ide bržim putem.

Ulaganje u znanje je nešto što nikad neće propasti i prepozna se.

Nužno je educirati se i usavršavati znanje.”

Na pitanje naše novinarke, da li im dolaze muškarci ili žene,  odgovorili su da  su njihovi klijenti i žene i muškarci, no s obzirom na vid usluga koje pružaju više ih posjećuju žene.

Naš radni vijek, edukacija, učešće u modnim događajima više su bazirane na žensku populaciju“, zaključio je Emin.

Fejm: Šta treba jedna klijentica da zna prije nego što dođe frizeru?

Emin Salamović

Emin: “Treba da zna šta želi. Iako ne mogu same ocijeniti koliko im je kosa istretirana, koji se rezultat može očekivati, treba da imaju povjerenje u svog frizera, a dobar frizer će uz konsultaciju ispitati klijenticu kojim se tretmanima ranije podvrgavala, samim time će joj predložiti šta se može uraditi na kosi.

Ukoliko klijentica dođe isfenirana teže je ocijeniti njeno pravo stanje, preporučuje damama, da operu kosu i osuše jednostavno,jer će frizer tako ocijeniti kolika je poroznost, oštećenje itd.”

Zoran:Treba da donese odluku da treba da dođe frizeru i da se prepusti timu stručnih ljudi. U dobroj konsultaciji i atmosferi, da se prepusti našem timu, da napravi određeni make over, koji naš salon nudi, pored ostalih usluga.

Zbog ranijih loših iskustava žene nemaju potpuno povjerenje, što je jako važno da se postigne.”

Fejm: Da li žene više dolaze frizeru  radi estetike, ili radi njege?

Žene više dolaze radi estetike.

Urade color ili make over u salonu, i imaju očekivanja da će kosa takva ostati, iako operu kosu pogrešnim šamponima, koji ne može imati kvalitet da održi njegovanost kose. Njega je manje  bitna nego estetika, slično kao kod stomatologa, složili su se.

Fejm: Kada je u pitanju njega kose, Vaš savjet damama?

Zoran: Iskusan i stručan frizer uz dobru konsultaciju odluči koji je tretman adekvatan za određeni tip kose. Ona sama ne može raspoznati, kao ni prodavači proizvoda za kosu, koji nude po onome što su usput saznali o njemu. Mi smo ipak školovani i certifikovani da možemo ocijeniti na osnovu tipa kose, debljine dlake, njene  poroznosti itd.

Emin: Najbitnije je da se što više budi svijest da klijentice kupuju kvalitetne šampone. Šampon je jedan od ključnih preparata prilikom tretiranja kose kući, jer rijetko koji frizer preporuči šampon po vrsti kose, zato klijentice ne posvećuju puno pažnje tome.

Jako je bitno da koriste šampone bez sulfata, jer sulfati imaju jako sitne čestice koje prodiru kroz kožu i štete kako dlaci, tako i koži. Koristeći šampon sa sulfatom svaki njegujući tretman kraće traje, kao i boja i preliv, jer se komercijalnim šamponima brze ispere boja.

Dlaka će puno biti kvalitetnija korištenjem šampona bez sulfata. Jako je važno da se koristi maska i regenerator, jer je bez toga kosa suha, strši i ima loš efekat.

Za kraj razgovora otkrili su nam da u ovoj godini planiraju proširenje kapaciteta i otvaranje velikog Beauty studia.

U salonu Zo & Em najvjernije klijentice imaju Loyalty card, a svako peto feniranje je gratis.

Neki od radova Zo˛&Em:

Za više inforacija posjetite Facebook page:

https://www.facebook.com/salonljepotezoandem/

i  Instagram profil:

https://www.instagram.com/zoandem_/?hl=en

 

 


BH Telecom
Na vrh