fejm.ba

Ekonomija

Intenzivirana saradnja Centra za robotiku i Vlade TK

Nastavak dosadašnje uspješne saradnje i razvoj novih projekata, bile su teme današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona Denijala Tulumovića, ministra privrede Asmira Hasića i predsjednika Skupštine TK Žarka Vujuvića sa osnivačem Centra za robotiku u Tuzli Muamerom Babajićem.

Danas je istaknuto da su uspostavom Centra za robotiku u Tuzli, Tuzlanski kanton i Bosna i Hercegovina otvorili vrata novim, sofisticiranim tehnologijama i novim trendovima prisutnim u modernim industrijama. Još na početku Vlada je prepoznala značaj ovog projekta i pružila podršku početku njegovor rada, te pokazala da proaktivan pristup i zajednički rad sa potencijalnim investitorom može biti od izuzetnog značaja za uspjeh investicionog poduhvata i rezultirati pozitivnim efektima.

Danas je, nakon više od dvije godine uspješnog rada Centra, razgovarano o novim projektima koji će u Centru biti realizirani, a odnose se između ostalog na edukacije CNC i robot operatera ali i rad sa djecom, učenicima i studentima sa posebnim akcentom na mehatroničare.

„Centar danas ima značajne kapacitete da istovremeno prenosi iskustva, educira radnu snagu, ali i da stvaramo poslovne veze domaćih privrednika sa privrednicima iz zapadne Europe“, kazao je Babajić ističući spremnost da se dosadašnja iskustva stave na raspolaganje kako obrazovnim ustanovama, tako i privredi u Kantonu.

Imajući u vidu dosadašnju saradnju, ali i potencijal za njenu nadgradnju i intenziviranje danas je dogovoreno da se već sutra upriliče sastanci sa predstavnicima JU Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona, te obrazovnih institucija, kako bi se konkretizirali oblici i načini buduće saradnje.

„Imajući u vidu želju mladih ljudi za odlaskom iz Bosne i Hercegovine, u ovom i sličnim projektima vidimo šansu za osnaživanje kadrova i stvaranje novih prilika za zapošljavanje, ali i privlačenje domaćih i stranih privrednih subjekata. S tim u vezi sigurno je da ovakvi projekti imaju našu podršku i da ćemo, kao Vlada, podržati njihov rad i raditi na intenziviranju i proširenju saradnje“, rekao je premijer Tulumović.

 


Custom Text
AS Tad

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2020 Agencija za multimediju "FEJM". Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Na vrh