fejm.ba

Vijesti

HNK: Pet dana bez pozitivnih na korona virus, sadržajan ‘korona zakon’

Epidemiološka situacija na području Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) se stabilizira, s obzirom da u tom kantonu u proteklih pet dana nema pozitivnih osoba na Covid-19, izvijestio je u srijedu na konferenciji za novinare Štab civilne zaštite HNK-a.

U protekla 24 sata testirano je 159 uzoraka i nije bilo pozitivnih rezultata u tom kantonu. Danas je peti dan da nema niti jednog pacijenta u mostarskoj “Covid-bolnici”.

– U petak, 15. maja, otpušten je i zadnji bolesnik iz mostarske “Covid-bolnice” na kućnu njegu – rekla je dr.sc. Svjetlana Grgić, specijalist infektolog Klinike za infektivne bolesti SKB-a Mostar.

Osvrnula se istodobno hronološki na početak rada “Covid-bolnice” 26 februara i prijema prvog bolesnika pozitivnog na koronavirus, 17. marta.

Po njezinim riječima, u mostarskoj “Covid-bolnici” liječili su se pacijenti iz tri kantona u Hercegovini, ukupno je bilo 89 bolesnika sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom. Preminulo je nažalost 19 bolesnika.

U respiratornom centru boravila su 24 bolesnika od kojih na respiratoru njih 21.

Predsjednik Vlade HNK-a Nevenko Herceg kazao je kako je cijelo vrijeme borbe protiv koronavirusa kantonalna vlada bila svjesna svega onoga što će izazvati pandemija na privredu te paralelno radila na aktivnostima kako pomoći gospodarstvu i sačuvati radna mjesta.

U tom smislu Vlada HNK-a je izradila i utvrdila ‘korona zakon’ 15. maja i pustila ga u skupštinsku proceduru po žurnom postupku koji bi do kraja sedmice trebao biti i usvojen.

Herceg je poručio da je zakon kvalitetan i sadržajan u poređenju s drugim rješenjima u F BiH, jer predviđa niz konkretnih rješenja.

– Na prvom mjestu je subvencioniranje minimalne neto plaće za onaj dio gospodarstva koji je pogođen restriktivnim mjerama u vrijeme pandemije, a to je oko 10.000 uposlenika za koje je predviđeno 425 maraka mjesečno ili 850 maraka za dva mjeseca -objasnio je Herceg.

Po njegovovim riječima, u rebalansu budžeta koji je usvojen u utorak, nije smanjen ni onaj dio koji se odnosi na poticajnu politiku strateškog dijela privrede, s ciljem da se doprinese njegovom oporavku i očuvanju radnih mjesta, a time i demografskoj slici.

– Posebna vrijednost zakona je, rekao bih, solidaran odnos prema nižim razinama vlasti općinama i gradovima, a on predviđa i niz subvencija pod jasno definiranim uvjetima, kao što je oslobađanje od plaćanja dijela tekuće koncesijske naknade i naknade za zakup poljoprivrednoga zemljišta, oslobađanje od plaćanja boravišne pristojbe te oslobađanje od plaćanja drugih administrativnih pristojbi, kao poticaj privredi i povećanje konkurentnosti na tržištu – objasnio je premijer.

Dodao je kako je u zakonu predviđeno i otvaranje kreditne linije s razvojnom bankom ili nekom drugom poslovnom bankom.

– Kreditni portfolio je 20 milijuna, što je također ugrađeno u rebalans proračuna – rekao je Herceg.

Napomenuo je kako će pravo na subvencioniranje moći ostvariti oni poslovni subjekti kojima je zabranjen rad tijekom borbe protiv pandemije, uz uvjet da imaju izmirene obveze za doprinose i porez na dohodak uz isplaćene plaće zaključno s februaru  ove godine i da nisu otpuštali radnike za vrijeme trajanja zabrane rada.

Herceg je podvukao kako je u zakonu predviđeno niz budžetskih i izvanbudžetskih ušteda, u smislu konkretnih umanjenja plaća izabranih i imenovanih dužnosnika u HNK-u, umanjenja naknada za članstva u županijskim povjerenstvima, kao i umanjenja naknada za članstva u nadzornim i upravnim odborima i drugim kolektivnim upravljačkim tijelima koje imenuju Skupština ili Vlada. Isti pristup, dodao je, očekuju i od kantonalnih  izvanbudžetskih fondova.


BH Telecom
Na vrh