fejm.ba

Društvo

Hiljade ljudi okuplja se u Betlehemu na proslavi Božića

Hiljade hrišćanskih hodočasnika, turista i lokalnih stanovnika okupit će se u Betlehemu u ponedjeljak kako bi proslavili Božić, u gradu koji se smatra rodnim mjestom Isusa Hrista.

Portparol izraelskog ministarstva turizma saopćio je kako se očekuje oko 150.000 hrišćanskih hodočasnika i turista u Betlehemu tokom božićnih praznika.

Nadbiskup Pierbattista Pizzaballa, čelnik Latinskog patrijaršata Jerusalema, Katoličke crkve na Svetoj zemlji, predvodit će božićnu procesiju od Jerusalema do Betlehema.

Procesija počinje u Latinskoj crkvi u Starom gradu u Jerusalemu. U pratnji izraelske policije, konvoj od tridesetak automobila stat će kod manastira Mar Elias prije ulaska u Betlehem gdje će ga dočekati palestinski zvaničnici.

Konvoj će potom krenuti na trg Manger, koji je središte božićnih ceremonija. Svećenstvo i goste dočekat će lokalni orkestar prije nego što ih franjevački svećenici doprate u crkvu Svete Katarine na molitvu.

U popodnevnim i večernjim satima, lokalni i međunarodni horovi nastupit će na trgu do ponoćke na kojoj će patrijarh održati propovjed u prisustvu  palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa  i ostalih zvaničnika i diplomata.

Arapsko-izraelski grad Nazareth na sjeveru Zapadne obale također će biti domaćin ovogodišnje božićne procesije, prenosi dpa.


Custom Text
Lafat Komerc

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2019 Agencija za multimediju "FEJM". Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Na vrh