fejm.ba

Srebrenica

Hajra Ćatić nakon presude Karadžiću poručila, da mu želi dug život i da nikad nema mira

Piše: Dejla Bajrić

Vijeće Međunarodnog rizidualnog Mehanizma za krivične sudove (MMKS) u Haagu danas je izreklo konačnu (drugostepenu) presudu Radovanu Karadžiću, bivšem predsjedniku Republike Srpske (RS), koji je proglašen  krivim za genocid i druge teške zločine počinjene u Bosni i Hercegovini u periodu od 1992. do 1995. godine.

Osuđen je na doživotni zatvor za zločine koje je počinio,  ali ne i za počinjenje genocida u sedam bh. općina. Za te optužbe je oslobođen, kao i prilikom prvostepene presude.

Tužilaštvo, kako je navedeno, nije uspjelo dokazati da je počinjen genocid i da Karadžić treba snositi odgovornost za zločinačke poduhvate na području općina: Bratunac, Foča, Ključ, Prijedor, Zvornik, Vlasenica i Sanski Most.

Prema pravosnažnoj presudi Karadžić je kriv za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Predsjednica Udruženja Žene Srebrenice,Hajra Ćatić je  sa predstavnicama ovog i   Udruženja „Majke Srebrenice“  u Haagu pratila izricanje spomenute presude.

Ćatić je  izjavila  za Fejm.ba da se proteklih dana pred izricanje  presude Radovanu Karadžiću plašila, da će presuda uslijediti u njegovu korist.

Međutim, hvala Bogu da je dobio doživotnu kaznu, dodala je.

-Nama majkama ne može ublažiti našu tugu i bol, ali ipak nek’ on nema mira i nikad se ne smirio, poručila je ova srebrenička majka, koja dvije decenije traga za posmtrnim ostacima sina Nine, koji je kao novinar svjedočio o stravičnim događajima u Podrinju devedesetih godina prošlog stoljeća, i jedan je od preko osam hiljada žrtava tih nemilih događaja.

Želim mu dug život i da nikad nema mira, poručila je ratnom zločincu, koji je na doživotnoj robiji odlukom MMKS-a u Haagu.

Podsjetila je da mnoge majke još tragaju za posmrtnim ostacima svoje djece.

-Ja liježem i ustajem sa posljednjom Nininom porukom: “Srebrenica se pretvara u najveću klaonicu”, ispričala je ova srebrenička heriona.

Žalbeno vijeće suda u Haggu danas je odbilo većinu zahtjeva odbrane bivšeg predsjednika Republike Srpske.

Žalba za nefer sudije je također odbijena.

Prvi put pravomoćnu presudu javnost je gledala sa 30 minuta odgode snimke iz sudnice. Tim odbrane  Karadžića se nadao oslobađajućoj presudi u drugostepenom postupku.

Konačnu presudu Karadžiću, koji se tereti za najteže ratne zločine saopćio je danas predsjedavajući Žalbenog vijeća MMKS-a, sudija Vagn Prüsse Joensen.

Govoreći o  zaključcima koji se odnose na  genocida u Srebrenici, sudija Joensen je rekao da prvostepeno vijeće nije pogriješilo kada se oslonilo na Direktivu 7.

Karadžić je potpisao Direktivu 7, u kojoj je naredio da se stvore „nepodnošljivi uslovi bez nade za dalji opstanak“.

Podsjećamo, prvostepena presuda bivšem predsjedniku RS-a je izrečena u martu 2016. godine, kada je sud u Haagu donio odluku za njegovo izvršenje kazne zatvora u trajanju od 40 godina.

U prvostepenoj presudi mu se sudilo za 11 tačaka optužnice, od kojih su dvije za genocid, pet za zločin protiv čovječnosti i četiri za kršenje zakona i običaja ratova.

Apelaciono vijeće je navelo da smatra, kako je prvostepena kazna od 40 godina zatvora neadekvatna, pogotovo kada se poredi sa osuđenicima koji su dobili doživotne kazne zatvora.

U prostorijama Udruženja “Žene Srebrenice“ u Tuzli  porodice žrtava genocida zajedno su sa zebnjom pratile  izricanje   spomenute presude.

Podsjećamo, potjernica za Karadžićem je izdata 1996. godine, kada se on već nalazio u bijegu. Uhapšen je u julu 2008.godine u Beogradu, gdje se krio pod pseudonimom Dragan Dubić.

Suđenje tom ratnom zločincu počelo je nešto više od godinu dana nakon njegovog hapšenja. Sudski postupak je trajao 499 radnih dana, tokom kojih je saslušano 589 svjedoka i priloženo više od 11.000 dokaza.

Za izricanje konačne presude, Radovanu   Karadžiću  bilo je potrebno više od decenije,  nakon njegovog hapšenja.


BH Telecom
Na vrh