fejm.ba

BiH

Graničnoj policiji BiH potrebna pomoć zbog sve većeg pritiska migranata

Policijski službenici Granične policije (GP) BiH protekle godine odvratili su 13.251 osobu od pokušaja ilegalnog prelaska na područje BiH s područja susjednih zemalja, izjavio je u četvrtak ravnatelj GP BiH Zoran Galić i istaknuo kako ta policijska agencija ne može sama odgovoriti sve većem pritisku migranata.

“Granična policija Bosne i Hercegovine nije u mogućnosti sama odgovoriti sve većem pritisku migranata, tim više što zelenu granicu BiH čuva jedan policajac na 25 kilometara. Stoga poduzimamo sve moguće mjere i postavljamo nove modalitete suradnje, kako bismo učinkovitije djelovali kada je riječ o nezakonitim migracijama”, kazao je Galić na sastanku s predstavnicima Službe za poslove sa strancima BiH, SIPA-e i Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske.

Zamjenik glavnog ravnatelja MUP-a RH Jozo Šuker istaknuo je da hrvatski MUP ima zadaću unaprijediti suradnju u svim segmentima djelovanja na granici Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a naročito nakon nedavno održanog sastanka ministra unutarnjih poslova RH i ministra sigurnosti BiH.

“To se prije svega odnosi na unaprjeđenje sustava readmisije i sustava mješovitih ophodnji, bez namjere da Bosna i Hercegovina bude ‘hot-spot’ za ilegalne migrante”, izjavio je Šuker i zamolio partnerske agencije u BiH da im pruže svu potrebnu pomoć oko navoda u vezi s eventualnim kršenjem ljudskih prava migranata, kao i navoda o navodnim nezakonitim postupcima od hrvatske policije, kako bi se oni istražili od mjerodavnih tijela GPBiH.

Sudionici sastanka pored razgovora o readmisiji i mješovitim ophodnjama, razgovarali su i o drugim zajedničkim aktivnostima, među kojima su i operativne akcije koje se realiziraju s ciljem sprječavanja krijumčarenja ljudi. Poseban naglasak je stavljen na nove modalitete suradnje u vezi s nezakonitim migracijama, koje sve više pritišću granicu Bosne i Hercegovine, kao i susjednih zemalja.

 


BH Telecom
Na vrh