fejm.ba

Kultura

Gradonačelnik Tuzle svečano otvorio 11. Međunarodni festival umjetnosti mladih Kaleidoskop

U Atelju Ismet Mujezinović u Tuzli, sinoć je svečano otvoren 11. Međunarodni festival umjetnosti mladih ‘Kaleidoskop‘. Zanimljivom pozorišnom i fotografskom instalacijom ‘A Museum(Teatar)’, koja je inspirisana djelom Heinera Müllera, Hamlet-Mašina i koncertom na Panonskim jezerima izvrsnog Mostar Rock School benda, zvanično je počelo jedanaesto izdanje Kaleidoskop festivala u Tuzli.

˝Nama je Kaleidoskop važan zbog kvaliteta života građana Tuzle, posebno mladih ljudi. Tokom festivala imamo različite kulturne i zabavne događaje evropskog kvaliteta i svi su besplatni. Važno je to i zbog kvaliteta boravka turista u Tuzli. Idemo na razvoj kulturnog, ljetnog turizma. Sve je više turista u našem gradu, a naša je želja da vide da imamo bogat kulturni život. Godinama, decenijama mi imamo saradnju sa gradom Saint Denis iz Francuske i ja se zahvaljujem timu gospođe Clyde Chabot što nam dah Saint Denis-a, Pariza, Francuske donosi ovdje sa temom koja je planetarna i da bratski gradovi Saint Denis i Tuzla zajedno svečano otvaraju 11. Međunarodni festival umjetnosti mladih Kaleidoskop”, istakao je gradonačelnik Imamović, te uz zahvalu svom timu, članovima Organizacionog odbora festivala, u ime građana Tuzle proglasio festival Kaleidoskop otvorenim.

Performans/instalacija ‘Muzej’ (Teatar), doživio je svoje novo izdanje u Tuzli, nakon izdanja u Njemačkoj, Francuskoj, Indiji, Tajvanu, Kanadi, Švedskoj, Koreji, Kambodži i Rumuniji. Započet je od strane fancuske režiserke Clyde Chabot, a inspirisan je  Heiner Müllerovim djelom Hamlet-Mašina o istoriji 20. stoljeća, a naručito o istoriji komuinističkog sna i njegovom kolapsu u Mađarskoj i Čehoslovačkoj. Projekat je pokušaj uključivanja,  u vidu fotografije, individualne priče svake osobe u veliku istoriju i sadašnje vrijeme. Ovaj projekat je nastao u okviru kulturne razmjene između gradova Tuzla i Saint-Denis (Francuska), zasnovane na potpisanom sporazumu o saradnji, a performansi su kreirani u saradnji sa Pororištem mladih Tuzla i orkestrom Balsika iz Tuzle. Postavka će posjetiocmia biti dostupna naredna dva dana (24. i 25.7.) u periodu od 12.00 – 19.00 sati i pozivaju se svi građani da se uključe u ovaj zanimljivi performans i načine svoj svojevsrni “politički autoportret”.

˝Ovdje sam da napravim međunarodnu participativnu instalaciju . To je projekat koj je započet 2003. godine u Njemačkoj. Imala sam zadovoljstvo da ga realiziram na različitim kontinetnima, a sada mi je drago što je red došao i na Tuzlu˝, izjavila je naša gošća Clyde Chabot iz Francuske.

11. Međunarodni festival umjetnosti mladih Kaleidoskop održaće se u Tuzli, od 23. do 28. jula 2019. godine, a zvanični progam festival možete preuzeti na : http://kaleidoskop.ba/program/ uz napomenu da je ulaz tokom trajanja festivala na sve događaje besplatan.


BH Telecom
Na vrh