fejm.ba

Kultura

Gradonačelnik Tuzle svečano otvorio 11. Međunarodni festival umjetnosti mladih Kaleidoskop

U Atelju Ismet Mujezinović u Tuzli, sinoć je svečano otvoren 11. Međunarodni festival umjetnosti mladih ‘Kaleidoskop‘. Zanimljivom pozorišnom i fotografskom instalacijom ‘A Museum(Teatar)’, koja je inspirisana djelom Heinera Müllera, Hamlet-Mašina i koncertom na Panonskim jezerima izvrsnog Mostar Rock School benda, zvanično je počelo jedanaesto izdanje Kaleidoskop festivala u Tuzli.

˝Nama je Kaleidoskop važan zbog kvaliteta života građana Tuzle, posebno mladih ljudi. Tokom festivala imamo različite kulturne i zabavne događaje evropskog kvaliteta i svi su besplatni. Važno je to i zbog kvaliteta boravka turista u Tuzli. Idemo na razvoj kulturnog, ljetnog turizma. Sve je više turista u našem gradu, a naša je želja da vide da imamo bogat kulturni život. Godinama, decenijama mi imamo saradnju sa gradom Saint Denis iz Francuske i ja se zahvaljujem timu gospođe Clyde Chabot što nam dah Saint Denis-a, Pariza, Francuske donosi ovdje sa temom koja je planetarna i da bratski gradovi Saint Denis i Tuzla zajedno svečano otvaraju 11. Međunarodni festival umjetnosti mladih Kaleidoskop”, istakao je gradonačelnik Imamović, te uz zahvalu svom timu, članovima Organizacionog odbora festivala, u ime građana Tuzle proglasio festival Kaleidoskop otvorenim.

Performans/instalacija ‘Muzej’ (Teatar), doživio je svoje novo izdanje u Tuzli, nakon izdanja u Njemačkoj, Francuskoj, Indiji, Tajvanu, Kanadi, Švedskoj, Koreji, Kambodži i Rumuniji. Započet je od strane fancuske režiserke Clyde Chabot, a inspirisan je  Heiner Müllerovim djelom Hamlet-Mašina o istoriji 20. stoljeća, a naručito o istoriji komuinističkog sna i njegovom kolapsu u Mađarskoj i Čehoslovačkoj. Projekat je pokušaj uključivanja,  u vidu fotografije, individualne priče svake osobe u veliku istoriju i sadašnje vrijeme. Ovaj projekat je nastao u okviru kulturne razmjene između gradova Tuzla i Saint-Denis (Francuska), zasnovane na potpisanom sporazumu o saradnji, a performansi su kreirani u saradnji sa Pororištem mladih Tuzla i orkestrom Balsika iz Tuzle. Postavka će posjetiocmia biti dostupna naredna dva dana (24. i 25.7.) u periodu od 12.00 – 19.00 sati i pozivaju se svi građani da se uključe u ovaj zanimljivi performans i načine svoj svojevsrni “politički autoportret”.

˝Ovdje sam da napravim međunarodnu participativnu instalaciju . To je projekat koj je započet 2003. godine u Njemačkoj. Imala sam zadovoljstvo da ga realiziram na različitim kontinetnima, a sada mi je drago što je red došao i na Tuzlu˝, izjavila je naša gošća Clyde Chabot iz Francuske.

11. Međunarodni festival umjetnosti mladih Kaleidoskop održaće se u Tuzli, od 23. do 28. jula 2019. godine, a zvanični progam festival možete preuzeti na : http://kaleidoskop.ba/program/ uz napomenu da je ulaz tokom trajanja festivala na sve događaje besplatan.


Custom Text
Lafat Komerc

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2019 Agencija za multimediju "FEJM". Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Na vrh