fejm.ba

Vijesti

Građani Tuzlanskog kantona ipak će ostvarivati prava na besplatne lijekove

Iako su u medijima posljednjih dana objavljene informacije da će građani Tuzlanskog kantona ostati bez lijekova koji su na esencijalnoj listi, u Vladi Tuzlanskog kantona to su demantirali te donijeli drugačiji odluku i esencijalna lista će biti svima dostupna.

Naime, među građanima Tuzle je danima bila velika neizvjesnost, hoće li imati pristup osnovnoj listi lijekova od kojih ovisi njihovo zdravlje, a nakon što su farmaceustke kuće donijele odluku da na cijenu lijekova ispod jedne i po marke neće pristati.

Lejla Berbić glasnogovrnica Komore farmaceuta Tuzlanskog kantona kaže da je dogovor s Vladom Tuzlanskog kantona ipak postignut.

– Uspjeli smo postići zajednički dogovor i cijena lijekova će biti marka i pol – rekla nam je Berbić.

No, među onima koji danas nisu mogli primiti lijekove nastala je neizvjesnost, što potvrđuju i izjave građana Tuzle.

-Moja mama ima hipertenziju i ovisna je o lijekovima. Pitanje je ako ne bude mogla dobiti lijekove, ko bi bio odgovoran – istaknula je Mirela.

-Za nas penzionere ovo je veoma teško. Mi smo svugdje ugroženi. I žele nas što prije smjestiti pod zemlju – kaže nam Slobodanka.

Najteže bi bilo djeci koja pate od sve učestalije bolesti – od dijabetesa.

-Meni je ovo neodgovorno i rekla bih da se događa jedna katastrofa. Naime, dijete koje ne dobije dozu inzulina je osuđeno na smrt. Mi bismo sada trebali kupovati inzulin, infuzione setove i sve ono na što imamo pravo. Jedna kutija inzulina košta do 200 KM, ovisno koji je inzulin u pitanju. Infuzioni setovi za inzulinske pumpe koštaju 328 KM s rezervoarima. Jedna trakica košta 1 KM. Da bi naša djeca preživjela treba nam oko 600 KM na mjesečnom nivou – kaže Indira Mujkić, predsjednica Udruženja Novi horizonti koji se svakodnevno bori za prava djece oboljele od dijabetesa.

Budući da su građani Tuzlanskog kantona negodovali, danas je održan vanredni sastanak u Vladi Tuzlanskog kantona. Premijer Danijel Tulumović obećao je da će osnovna lista lijekova ipak biti svima dostupna.


BH Telecom
Na vrh