fejm.ba

Vijesti

Građani Tuzlanskog kantona ipak će ostvarivati prava na besplatne lijekove

Iako su u medijima posljednjih dana objavljene informacije da će građani Tuzlanskog kantona ostati bez lijekova koji su na esencijalnoj listi, u Vladi Tuzlanskog kantona to su demantirali te donijeli drugačiji odluku i esencijalna lista će biti svima dostupna.

Naime, među građanima Tuzle je danima bila velika neizvjesnost, hoće li imati pristup osnovnoj listi lijekova od kojih ovisi njihovo zdravlje, a nakon što su farmaceustke kuće donijele odluku da na cijenu lijekova ispod jedne i po marke neće pristati.

Lejla Berbić glasnogovrnica Komore farmaceuta Tuzlanskog kantona kaže da je dogovor s Vladom Tuzlanskog kantona ipak postignut.

– Uspjeli smo postići zajednički dogovor i cijena lijekova će biti marka i pol – rekla nam je Berbić.

No, među onima koji danas nisu mogli primiti lijekove nastala je neizvjesnost, što potvrđuju i izjave građana Tuzle.

-Moja mama ima hipertenziju i ovisna je o lijekovima. Pitanje je ako ne bude mogla dobiti lijekove, ko bi bio odgovoran – istaknula je Mirela.

-Za nas penzionere ovo je veoma teško. Mi smo svugdje ugroženi. I žele nas što prije smjestiti pod zemlju – kaže nam Slobodanka.

Najteže bi bilo djeci koja pate od sve učestalije bolesti – od dijabetesa.

-Meni je ovo neodgovorno i rekla bih da se događa jedna katastrofa. Naime, dijete koje ne dobije dozu inzulina je osuđeno na smrt. Mi bismo sada trebali kupovati inzulin, infuzione setove i sve ono na što imamo pravo. Jedna kutija inzulina košta do 200 KM, ovisno koji je inzulin u pitanju. Infuzioni setovi za inzulinske pumpe koštaju 328 KM s rezervoarima. Jedna trakica košta 1 KM. Da bi naša djeca preživjela treba nam oko 600 KM na mjesečnom nivou – kaže Indira Mujkić, predsjednica Udruženja Novi horizonti koji se svakodnevno bori za prava djece oboljele od dijabetesa.

Budući da su građani Tuzlanskog kantona negodovali, danas je održan vanredni sastanak u Vladi Tuzlanskog kantona. Premijer Danijel Tulumović obećao je da će osnovna lista lijekova ipak biti svima dostupna.


Custom Text
Lafat Komerc

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2019 Agencija za multimediju "FEJM". Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Na vrh