fejm.ba

Vrijeme

Godina 2019. okončala najtopliju deceniju u istoriji

Godina 2019. je bila druga najtoplija ikada zabilježena i ona je okončala najtopliju deceniju u istoriji, saopćila je u srijedu klimatska nadzorna služba Evropske unije.

Podaci koje je objavila Kopernikanska služba za klimatske promjene (C3S) pokazuju da su temperature širom svijeta u prošloj godini bile na drugom mjestu najviših prosječnih godišnjih temperatura iza 2016. godine, u kojoj su temperature porasle zahvaljujući izuzetno snažnom vremenskom fenomenu El Nino.

Prosječne temperature u 2019. iznosile su samo nekoliko stotih dijelova Celsiusovog stepena manje od nivoa iz 2016.

Najtoplijih pet izmjerenih godina  bilo je pet posljednjih godina, a period od 2010. do 2019. godine predstavljao je najtopliju deceniju otkako su mjerenja temperatura počela, saopćio je C3S.

Globalne temperature u 2019. bile su za 0,6 stepeni Celsiusa više od prosjeka iz perioda  od 1981. do  2010.  godine. Temperature Zemlje tokom proteklih pet godina su više za 1,1 do 1,2 stepeni Celsiusa u odnosu na preindustrijska vremena.

Prošla godina bila je najtoplija u evropskoj istoriji.

– Godina 2019.  je bila izuzetno topla godina, zapravo druga najtoplija u globalnim okvirima u našim bazama podataka, dok su brojni pojedinačni mjeseci također obarali rekorde – izjavio je Carlo Buontempo, čelnik  C3S.

C3S također je saopćio da su koncentracije ugljen dioksida u atmosferi nastavile da rastu u 2019., prenosi AFP.


Custom Text
Upiši svoj komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Lafat Komerc

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2019 Agencija za multimediju "FEJM". Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Na vrh