fejm.ba

Politika

Glavni odbor SDP BiH donio odluku da neće u koaliciju s nacionalnim strankama

Glavni odbor (GO)  Socijaldemokratske partije (SDP) je nakon gotovo 12 sati zasjedanja odlučio je da ide u opoziciju, odnosno odluku o tome da neće započinjati pregovore sa nacionalnim strankama o formiranju vlasti na nivou države BiH i entiteta Federacija BiH.

Protiv koalicije glasao je 61 delegat, 31 ih je bilo za koaliciju, dok ih je šest bilo suzdržano.

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić nakon sjednice pročitao je zaključke navodeći da je Glavni odbor donio odluku da SDP neće u koaliciju s nacionalnim strankama – SDA, HDZ BiH i SNSD.

– Glavni odbor SDP smatra da je SDA urušila svaku mogućnost za ulazak SDP-a na državnom i federalnom nivou presudnom podrškom u izboru delegata HDZ-a i SNSD-a u domove naroda Federacije BiH čime im je omogućena apsolutna kontrola i blokada svih procesa u BiH. GO SDP smatra da je SDA cijelo vrijem igrala dvostruku igru, sa jedne strane pozivajući SDP i BH blok u vlast da štitimo državu, a u isto vrijeme iskoristila svaku priliku da ojača poziciju HDZ-a i SNSD-a – naveo je Nikšić.

GO SDP BiH će putem svojih zastupnika na svim nivoima afirmirati i podržavati put BiH u EU i NATO pakt, jednakopravnost građana i naroda na području cijele BiH, te ekonomske i socijalne reforme.

Glavni odbor je zadužio Predsjedništvo partije da pokrene pitanje formaliziranja BH bloka, pa i ujedinjenje lijevo orijentiranih političkih partija.


Custom Text
Lafat Komerc

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2019 Agencija za multimediju "FEJM". Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Na vrh