fejm.ba

Kultura

Film Emira Kapetanovića ‘Re:Generacija’ prikazan u zgradi UN-a u New Yorku

Dokumentarni film u režiji Emira Kapetanovića „Re:Generacija“  premijerno je prikazan u zgradi Ujedinjenih Nacija u New Yorku. Ovo je prvi bh. film koji je prikazan u sjedištu UN-a .

Nakon uspješne bh. premijere i odličnih reakcija javnosti na dokumentarni film o deset mladih ljudi koji tragaju za boljom perspektivom i svjetlijom budućnosti u svojoj zemlji, dokumentarni film „Re:Generacija“ sinoć je premijerno prikazan u zgradi UN-a.

Projekcija je održana u organizaciji Stalne misije BiH pri UN-u i Stalne misije SAD-a pri UN-u te u saradnji sa Međunarodnim republikanskim institutom u BiH (IRI) i Udruženjem Magacin Kabare.

Uz brojne zvanice i goste te pripadnike diplomatskog kora, premijeri filma su prisustvovali producentica Zana Marjanović, direktor IRI-a u BiH Borislav Spasojević, reditelj filma Emir Kapetanović, kao i nekoliko protagonista – aAmbasadora pomirenja. Pred početak projekcije prisutnima se obratio stalni predstavnik BiH pri UN-u, ambasador Ivica Dronjić i zamjenik stalnog predstavnika SAD-a pri UN-u, ambasador Jonathan Cohen.

Ovaj izuzetno snažan, emotivan i poučan dokumentarac priča je o generaciji koja je morala otputovati u prošlost svojih roditelja kako bi promijenila svoju budućnost. Snimljen je tokom trajanja istoimenog USAID-ovog projekta koji je angažovao mlade ljude iz deset bh. opština s ciljem pokretanja promjena vezanih za percepciju građana o podjelama, predrasudama, suživotu i sličnim nametnutim modelima ponašanja i življenja.

Film „Re:Generacija“ nominovan je i za najbolji dokumentarni film na Motion Film Festivalu u Berlinu, koji će biti održan sredinom decembra.

Ponosan sam da je Re:Generacija prvi bh. film prikazan u sjedištu UN-a u velikoj ECOSOC sali, u kojoj su prikazani neki od najznačajnijih svjetskih filmova. Čast mi je bila predstavljati Bosnu i Hrcegovinu na mjestu gdje se donose najvažnije svjetske odluke i prikazati je kao zemlju koja, unatoč svim problemima, opstaje, oporavlja se i može biti primjer drugima kako se nositi sa problemima u svijetu u kakvom živimo danas – kazao je Emir Kapetanović po završetku premijere.

U srijedu, 28. novembra, najavljena je projekcija u Washington DC-u, dok će početkom decembra film biti prikazan i na njujorškom Columbia Univerzitetu


Custom Text
Lafat Komerc

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2019 Agencija za multimediju "FEJM". Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Na vrh