fejm.ba

Politika

Federacija BiH od petka u finansijskom kolapsu

FOTO:AA

Ustavni sud Bosne i Hercegovine na plenarnoj sjednici, u četvrtak, razmatrat će zahtjev 27 poslanika Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH za ocjenu ustavnosti izmjena i dopuna Uputstva o postupku provedbe posrednih izbora za tijela vlasti u BiH obuhvaćenih Izbornim zakonom BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Istodobno, u narednom periodu po ovom pitanju očekuje se još jedan sudski postupak, onaj koji je pokrenuo premijer Kantona Sarajevo Edin Forto.

Kanton Sarajevo je podnio tužbu protiv Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Sudu BiH “zbog nezakonitog Uputstva o izmjeni i dopunama uputstva o postupku provedbe posrednih izbora za tijela vlasti u BiH obuhvaćenih izbornim zakonom BiH”.

Učinjeno je to, zbog, kako su naveli, jer je CIK BiH “nezakonitim djelovanjem uskratio pravo Kantonu Sarajevo da umjesto 11 delegata, koliko bi trebalo da ima, u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH delegira njih devet”.

No, bez obzira na ishod predmeta na Sudu BiH, nakon odluke Ustavnog suda BiH po apelaciji 27 poslanika Predstavničkog doma Parlamenta FBiH na priču o izboru delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH bit će stavljena tačka, jer je odluka te pravosudne organizacije konačna i obavezujuća.


Custom Text
Lafat Komerc

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2019 Agencija za multimediju "FEJM". Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Na vrh