fejm.ba

Društvo

Fatima Mehmedović: Da li su Vam novogodišnji praznici vrijeme najveće radosti ili tuge?!

Kraj kalendarske godine uglavnom je vrijeme, kada se sumiraju rezultati, retrospektivno se posmatra 12 mjeseci života, i prisjećamo se zacrtanih planova i (ne)ostvarenih želja.

U zapadnoj kulturi kraj godine je blještav, glamurozan, vrijeme za provod, porodicu, voljene, jer osim novogodišnje noći, u tom periodu su i katolički i pravoslavni Božić.

Kraj godine je vrijeme darivanja, poklona, pažnje i ljubavi. No, koliko je zaista kraj godine vrijeme sreće, ljubavi i pažnje?

Koliko je onih koji su razočarani, jer su se dan pred ispraćaj tekuće godine prisjetili želja, koje im nisu ostvarene?

Koliko je onih koji u novu godinu ulaze sami?

Koliko je onih koji su u ovoj godini izgubili voljenu osobu, ili čiji član porodice obavlja jedan od onih poslova, zbog kojih  nikad nisu za praznike kući ( ugostiteljstvo, trgovine, policija, zdravstvo i sve druge dežurne službe)?

Iako je nogodišnja noć nazvana „najluđom“, mnogima u svijetu je nažalost jedna od najtužnijih.

Svako svoj razlog ima, da li je to neostvaren san iz prošle godine, da li „propao plan“ za doček nove godine, da li raskid veze, razvod, gubitak posla, zdravlja ili naprosto nezadovoljstvo kvalitetom vlastitog života…

„Veliki praznici nam pokažu da su nam najdalji oni koje smatramo najbližima“, nekad sam pročitala, i redovno citirala na svom Facebook profilu, pa me ova društvena mreža podsjetila više puta na to. Stoga sam se zapitala koliko zapravo u praznicima ima istinske radosti i koliko znamo uživati u njoj.

Praznici poput novogodišnjih i  1. maja postali su nam jedini bijeg od realnosti, kada se većina „otkači“ u alkoholiziranom stanju, da zaboravi da radi 6 dana u sedmici, kako bi priuštila osnovne stvari za život. Ili ste među onima koji dođu u rodni kraj tih dana, jer su odavno otišli „trbuhom za kruhom“, pa je to idealna prilika za pravu feštu, „svoj na svom“. Mnogi ovu Novu godinu dočekuju iščekujući stupanje na snagu novog Zakona u Njemačkoj, kako bi „okrenuli novu stranicu života“.

Malo veća količina pića i mesa, nego svakodnevno, lažni glamur i sjaj, od šljokičastih haljina, šminke, frizura,  uz muziku uživo učinit će da barem na jedno veče zaboravite na svakodnevnicu i uživate u bezbrižnosti.

A sutra je novi dan, i sve ispočetka.

No, kakav nam je pogled na život, takve su nam i Nove godine i svih 364 preostalih dana i noći.

Ako ste neko od sretnika koji novu kalendarsku godinu dočekuju zdravi, zahvalite se.

Ako je dočekujete s voljenom osobom, s porodicom, zahvalite se molitvom, koju znate, jer je imate.

Ako ste zaposleni, zahvalite se, jer mnogo ljudi u Novu godinu ulazi bez posla.

Ako vidite, čujete, hodate, zahvalite se, jer ima mnogo onih, kojima je to onemogućeno.

Ako imate dijete, zagrlite ga i poljubite, ako su Vam roditelji živi, zagrlite ih i kupite im poklon, kakav ste u stanju, ne mora biti skup, neka je od srca, jer neko bi sve dao da može to u „najluđoj noći“ učiniti.

Ako imate pravog prijatelja, napišite mu čestitku i zahvalite na prijateljstvu.

Ako i pored svega navedenog novogodišnje praznike dočekujete tužni, iz bilo kojeg razloga, možda je 2019. godina vrijeme da razmislite o sebi i svom životu. Da baš tokom predstojeće godine počnete raditi na sebi i svojoj sreći, kako biste narednu dočekali s osmijehom na licu i zahvalni životu.

Da naučite voljeti i poštovati sebe, i da sreća ne zavisi od drugih, nego od vas, i od toga kako na život gledate, u čemu pronalazite smisao. Najvrjednije stvari se ne mogu kupiti novcem, imali ga Vi ili ne: zdravlje, ljubav, prijateljstvo. Stoga, ako ste zdravi, voljeni i volite ljude oko sebe, zahvalite se!

Ako ste iz bilo kojeg razloga spriječeni da u slavlju ispratite proteklu i dočekate novu godinu, strpite se, to je samo jedna noć, a počnite sa drugačijom vrstom slavlja već 1. januara.

I slavite život svaki dan, jer jednog dana se nećete probuditi.

I pazite na izbor želja za 2019. godinu, kako biste narednu dočekali rahatniji i bez tugovanja!

I nije važno da li ispraćate staru godinu u kući, na trgovima, nekoj svjetskoj destinaciji, na poslu, u bolnici, potrudite se da u novoj budete kreator svoje sreće.

Sretna Vam Nova godina!

P.S. I ne zaboravite je čestitati onima koji to od Vas očekuju, sjetite se da ćete tako nekoga obradovati i učiniti mu ljepšu novogodišnju noć!

F.M.


Custom Text
Lafat Komerc

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2019 Agencija za multimediju "FEJM". Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Na vrh