fejm.ba

Vijesti

Fahrudin Solak suspendovan s pozicije direktora Federalne uprave civilne zaštite

Fahrudin Solak je suspendovan sa pozicije direktora Federalne uprave civilne zaštite na današnjoj sjednici Vlade Federacije BiH. Suspenzija će trajati  do okončanja aktivnosti pokrenutih u vezi s procesom javnih nabavki. Federalnom upravom civilne zaštite u narednom periodu rukovodit će Mustafa Kadribegović, koji je ranije bio Solakov pomoćnik.

Nakon što je u javnosti pokrenuta  afera “Respiratori” Fahrudin Solak se oglasio saopćenjem zatraživši od Federalne vlade suspenziju, dok se, kako je naveo, ne dokaže njegova nevinost u postupku nabavke spornih respiratora.

Zahtjev za “preventivnu suspenziju”  Vladi FBiH podnio je  5. maja 2020. godine, a u vezi sa javnom nabavkom.

Solak će tako do okončanja istrage u epiloga cijelog procesa ostati po strani, a proteklih dana u javnosti su se pojavile mnoge sumnje povodom javnih nabavki Federalne uprave civilne zaštite, koja  za vrijeme prirodne nesreće u funkciji Kriznog štaba i ima najveće ovlasti u području koje obuhvata.

Podsjećamo, javnost je proteklih dana potresla afera Respiratori, jer postoji sumnja u nezakonistost nabavke i odabira firme Srebrena malina kao dobavljača respiratora.

Jučer je nakon vještačenja pristiglih respiratora potvrđeno da ne posjeduju potrebne kriterije za liječenje u  jedinicama intenzivne njege u bolnicama te da se radi o respiratorima koji se koriste u vozilima hitne pomoći, dakle u transportu pacijenata.

Na potezu su istražni organi, prvenstveo Tužilaštvo koje bi trebalo utvrditi da li su javne nabavke vršene u skladu za Zakonom.

Dok se ne utvrde detalji, Solak će biti pod suspenzijom.

Vlada Federacije BiH zatražila je da se dostavi  dopuna informacije o radu Federalne uprave civilne zaštite od usvajanja Odluke o proglašenju stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID-19) na području Federacije BiH. Dopunom mora biti obuhvaćena realizacija javnih nabavki , uključujući predmet i postupak nabavke, količinu, cijenu, te naziv dobavljača i korisnika nabavljene opreme, kako je to bilo i traženo zaključkom Vlade FBiH od 30.4.2020. godine.

 


BH Telecom
Na vrh