fejm.ba

BiH

Evropska unija dodijelila nova finansijska sredstva za migrante u BiH

Evropska komisija dodijelila je dodatnih 500.000 eura nastavljajući da pruža pomoć najranjivijim izbjeglicama i migrantima u Bosni i Hercegovini, saopšteno je danas iz Delegacije Evropske unije. Humanitarnu pomoć EU pruža na lokacijama kao što su Bihać, Velika Kladuša i Sarajevo.

Sa ovim dodatnim sredstvima, ukupan iznos humanitarne pomoći Evropske unije Zapadnom Balkanu od početka izbjegličke krize u 2015. godini iznosi 31 milion eura, uključujući i  dva miliona eura za Bosnu i Hercegovinu u 2018. godini.

“Izbjeglice i migranti nastavljaju pristizati u Bosnu i Hercegovinu i EU je posvećena pružanju humanitarne pomoći onima koji su u potrebi, podržavajući napore državnih i lokalnih vlasti. Kroz našu humanitarnu pomoć, osiguraće se hrana, voda, sklonište u hitnim slučajevima, sanitacija, zdravstvena briga i topla odjeća,” izjavio je Christos Stylianides, komesar za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama.

 Više od 22.000 izbjeglica, tražilaca azila i migranata stiglo je u Bosnu i Hercegovinu 2018. godine, od čega oko  četiri hiljade trenutno treba humanitarnu pomoć. Zahvaljujući finansiranju EU, većina je smještena u objektima u Bihaću, Velikoj Kladuši i okolini Sarajeva. Međutim, hitno je potreban dodatni smještaj.

Kratkoročna hitna pomoć dopunjena je srednjoročnim odgovorom u iznosu od 7,2 miliona eura. Cilj je jačanje kapaciteta zemlje u upravljanju migracijama i objezbeđivanje adekvatnog smještaja i osnovnih usluga, kao i pružanje obrazovanja.

U maju 2018. godine, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine zvanično je zatražilo pomoć od EU. Evropska komisija nastavlja da prati situaciju i čini sve što može u cilju poboljšanja humanitarne situacije na terenu. Od presudnog je značaja da državne i lokalne vlasti pruže izbjeglicama i migrantima odgovarajući smještaj, stoji u saopštenju Delegacije EU.

 


Custom Text
Lafat Komerc

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2019 Agencija za multimediju "FEJM". Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Na vrh