fejm.ba

Svijet

EU ublažava ograničenja putovanja za turiste izvan EU koji su vakcinisani

Zemlje Evropske unije dogovorile su se u srijedu da ublaže ograničenja putovanja za posjetitelje koji nisu iz EU prije ljetne turističke sezone, potvrdila su dva izvora iz EU, prenosi Reuters.

Ambasadori iz 27 zemalja EU odobrili su prijedlog Evropske komisije od 3. maja za popuštanje kriterija prilikom određivanja “sigurnih” zemalja i dozvolu za ulazak turista koji u potpunosti vakcinisani protiv COVID-19 a nisu građani EU.

Očekuje se da će nova lista zemalja biti objavljena ove ili početkom sljedeće sedmice. Na temelju podataka Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, Britanija i niz drugih zemalja zadovoljile bi nove kriterije.

Sjedinjene Države ne bi, iako bi vakcinisani Amerikanci mogli putovati u Evropu.

Jedan diplomat EU rekao je da bi morali uzeti u obzir slučajeve indijske varijante u Britaniji, iako pojedine zemlje EU već postavljaju svoje politike. Portugal je u ponedjeljak ukinuo četveromjesečnu zabranu putovanja britanskim turistima.

Prema trenutnim ograničenjima, stanovnici iz samo sedam zemalja, uključujući Australiju, Izrael i Singapur, mogu ući u EU na odmor, bez obzira jesu li vakcinisani.

Trenutni glavni kriterij je da u proteklih 14 dana ne bi trebalo biti više od 25 novih slučajeva COVID-19 na 100.000 ljudi. Trend bi trebao biti stabilan ili se smanjivati i trebao bi postojati dovoljan broj testova, koji bi trebali pokazati minimalni postotak negativnih testova. Komisija je predložila povišenje stope slučajeva na 100, međutim ambasadori EU odlučili su se da to bude 75.

Kada je u pitanju vrsta vakcine koja će biti priznata za ulazak, trebala bi to biti vakcina koju je odobrila EU, a razmotrit će se ona s popisa Svjetske zdravstvene organizacije.


BH Telecom
Na vrh