fejm.ba

Svijet

Erdogan u obraćanju hiljadama građana u Istanbulu na obilježavanju 15.jula citirao Aliju Izetbegovića

Piše: Fatima Mehmedović

Predsjednik Republike Turske, Recep Tayyip Erdoğan poručio je večeras  u obraćanju hiljadama građana na  Mostu mučenika 15. jula, kako  je nakon neuspjelog pokušaja državog udara  prije dvije godine preimenovan Bosforski most, da je 15. juli simbol otpora turskog  naroda nad terorizmom, simbol demokratske bitke.

Erdoganovo obraćanje naciji bilo je u okviru komemorativnih događaja  povodom obilježavanja druge godišnjice od pokušaja državnog udara,  koji se dogodio 15. jula 2016.godine za koji okrivljuju pristalice organizacije FETO predvođene Fetullahom Gulenom.

Erdogan je odao počast svim žrtvama, koje su stradale tokom neuspjelog puča u Turskoj  prije dvije godine, kada je tokom tih nemilih događaja stradalo je 251,  a ranjeno oko 2.220 osoba.

 

Prije njegovog obraćanja pročitana su imena svih poginulih civila, a nekoliko hiljada građana je na Mostu mučenika 15. jula, gdje su život te noći izgubilo 34 osobe, uzvikivalo “Ovdje je!”, što je najdirljiviji momenat večerašnjeg događaja.

Erdogan je u svom obraćanju naciji naglasio da je 15. jula 2016. godine Turska pokazala jedinstvo i odluku za demokratijom.

Prije obraćanja predsjednika Republike Turske, Recep Tayyip Erdoğana, pročitana su imena svih poginulih civila, a nekoliko hiljada građana je na Mostu mučenika 15. jula, gdje su život te noći izgubilo 34 osobe, uzvikivalo “Ovdje je!”, što je najdirljiviji momenat večerašnjeg događaja. Opširnije na: https://fejm.ba/?p=5263

Gepostet von fejm.ba am Sonntag, 15. Juli 2018

 

Erdogan je u svom obraćanju naciji naglasio da je 15. jula 2016. godine Turska pokazala jedinstvo i odluku za demokratijom, javlja reporterka portala Fejm.ba iz Istanbula.

Podsjetio je da je u noći 15. jula  turski narod   izašao na ulice, kako bi se suprotstavio pučistima, te da je veliki broj mladih koji su dali svoj život  u toj noći.

-Ponosni smo jer smo spasili državu. Mnoge pobjede imaju cijenu, poručio je Erdogan.

Navodeći da je pokušaj državnog udara najveći u historiji te države, ocijenio je da se turski narod nije ponio kako obična zajednica, nego kao nacija, koja je pokazala cijelom svijetu svoju veličinu i jedinstvo.

-Turski narod  se golih ruku suprostavio  tenkovima i borio protiv terorističke organizacije i vojske, građani su žrtvovali živote, ali nisu dozvolili da iko dira našu državu, kazao je Erdogan.

Poručio je da teroristi ne mogu ući u njegovu zemlju, jer se ona, kako je kazao “brani tijelima”, i da će gdje god pođu naći otpor i vojsku ove države.

Turski narod je 15 jula 2016. godine pobijedio pučiste, i nije dozvolio pristalicama  FETO-a, da unište državu, potcrtao je.

-Ponosan sam jer sam dio ove države, naglasio je Erdogan.

Također je istaknuo da je pobjeda nad terorizmom 15. jula pobjeda svih nevinih ljudi, koji se bore za nezavisnost u svijetu.

Ocijenio je, da je Turska tog datuma, pobijedivši teroriste zaštitila nezavisnost, ojačala demokratiju, jedinstvo i solidarnost, te da je to državu  ojačalo u borbi protiv terorizma.

Dodao je, da će Turska nastaviti borbu protiv svih terorista, kako u državi, tako i  u svijetu.

Govoreći o borbi protiv neprijatelja,  spomenuo je i prvog predsjednika BiH, Aliju Izetbegovića, te citirao njegove riječi: “I sve riječi naših neprijatelja što smo se sjetili, kada završite će biti tišina onih koji nam nisu prijatelji.”

Širom Turske i u mnogim zemljama svijeta danas se različitim skupovima i manifestacijama obilježava druga godišnjica od pokušaja vojnog udara u kojem je život izgubila 251, a ranjeno blizu 2.200 osoba.

U Turskoj se ovaj dan obilježava kao Dan demokracije i nacionalnog jedinstva.

Pogledajte dio atmosfere u Istanbulu 15.jula 2018.:

U Turskoj se 15.07. obilježava kao Dan demokracije i nacionalnog jedinstva.

Atmosfera u Istanbulu tokom komemorativnog obilježavanja druge godišnjice pokušaja državnog udara. Izlazak predsjednika Turske, Recepa Tayyipa Erdogana pred hiljade građana na Mostu mučenika 15.jula, nekadašnjem Bosforskom mostu.Opširnije na: https://fejm.ba/?p=5263

Gepostet von fejm.ba am Sonntag, 15. Juli 2018

 


Custom Text
Lafat Komerc

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2019 Agencija za multimediju "FEJM". Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Na vrh