fejm.ba

Koronavirus

Epidemiološka situacija u TK pogoršana, moguć lockdown

Epidemiološka situacija na području Tuzlanskog kantona pogoršana je i povećan je broj hospitaliziranih pacijenata u Univerzitetsko-kliničkom centru Tuzla, izjavio je na vanrednoj konferenciji za medije premijer TK Kadrija Hodžić.

Vlada TK i Krizni štab Ministarstva zdravstva TK imaju pripremljen set mjera za uvođenje parcijalnog lockdowna u slučaju da se situacija u naredna dva do tri dana nastavi ovim tempom pogoršavati, kazao je Hodžić.

Narednih dana, kako je rečeno,  bit će pojačan inspkekcijsko-policijski nadzor.

-Molimo građane da se pridržavaju svih epidemioloških mjera, molimo građane da sarađujemo, jer samo svi zajedno možemo izaći sa ovim na kraj – poručio je Hodžić.

Ministar zdravstva TK Božo Jurić potvrdio je da je kod hospitaliziranih pacijenata teža klinička slika.

– Posmatrali smo mogućnost uvođenja restriktivnijih mjera, izvijesne mjere smo usaglasili, ali cijeneći mogućnost da će građani  narednih dana razumno se ponašati, kako bi se stabilizirala epidemiološka situacija – navodi Jurić.

Mjere bi podrazumijevale lockdown, koji bi uključivao ograničavanje svih aktivnosti koje nisu esencijalne za odvijanje života, s ciljem sprečavanja sloma zdravstvenog sistema, pojasnio je.

Direktor UKC-a Tuzla Vahid Jusufović upozorio je da građane TK čekaju  dvije kritične sedmice.

Danas su testirana 553 uzorka, od toga je 34 posto testiranih uzoraka pozitivno na Covid- 19.

Situacija je veoma ozbiljna, bolnički kapaciteti su popunjeni u obje Covid bolnice i u respiracijskom centru. Bilježi se tendencija stalnog povećanja broja hospitaliziranih, navodi Jusufović.

Vikendi su jako kritični uvijek, očekuje se povećan broj hospitaliziranih zbog broja osoba u izolatoriju, dodao je.

Građani su pozvani na poštivanje ranije izrečenih mjera, kako ne bi došlo do uvođenja lockdowna.


BH Telecom
Na vrh