fejm.ba

Društvo

Emmausov najveći konvoj pomoći do sada stigao u Siriju

Uposlenici MFS-EMMAUS-a, zajedno sa predstavnicima Islamske zajednice, izvršili  su distribuciju prehrambenih paketa u izbjegličkim kampovima na području tursko-sirijske granice. Namirnice koje su građani BiH prikupljali za posljednji konvoj pomoći “BiH za Siriju” stigle su u ruke sirijskog naroda, a najmlađi i najhrabriji stanovnici obradovani su slatkišima.

Duž tursko-sirijske granice ima oko 400 izbjegličkih kamova, a u nekima koje su posjetili, smješteno je i do 40.000 ljudi. Uglavnom su smještene porodice iz Halepa i veliki je broj jetima-djece bez oca ili oba roditelja.

“Tužan splet sudbina koji smo zatekli u izbjegličkom kampu zadale su nam ogroman šamar od kojeg se nemoguće oporaviti. Nevini dječiji pogledi šamarali su nas sramežljivo i sa pomalo nevjerice jer suza nemaju, potrošene su već odavno. Sve je rjeđa pomoć za ove ljude pa su nam dotrčali u zagrljaj. Stavljali su ruku na srce i blagim naklonom odali zahvalu za pomoć koju smo pružili. Njihov jezik ne znamo a nije nam bio ni potreban. Odraz u njihovim očima izlistavao je roman patnje pred kućnim pragom. Nepregledni plavo – bijeli šatori sada su njihov dom. Zasadili su i cvijeće oko šatora jer kažu da se život uprkos svemu nastavlja dalje. “ –poručuju iz MFS-EMMAUS-a.

Nakon izbjegličkih kampova posjećene su i kuće sa izbjeglicama te stanove, koje IHH u saradnji sa drugim organizacijama gradi za ove ljude jer su uslovi u šatorima nemogući, posebno za one koji u njima žive od početka rata u Siriji.

MFS-EMMAUS je za narod Sirije zahvaljujući dobrim ljudima u BIH te izuzetno dobroj saradnji sa organima Islamske zajednice do sada poslao preko 2000 tona pomoći. Samo u zadnjem konvoju koji je jučer stigao u Reyhanli poslato je 600 tona.

Bosanci i Hercegovci budite ponosni što ste bili dio ove priče i budite sigurni da je pomoć stigla u prave ruke i u pravo vrijeme. Pekare koje konstantno spremaju lepine za ove stanovnike već su krenule sa utroškom vašeg doniranog brašna i biti će podijeljene ovim ljudima kojima je jedina želja hrana i krov nad glavom.”- poručuju humanitarci iz Emmausa.

Dobro se boljim vraća, njihov je slogan.

 


Custom Text
Lafat Komerc

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2019 Agencija za multimediju "FEJM". Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Na vrh