fejm.ba

Ekonomija

EBRD u BiH investirao kroz 160 projekata

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić i ministri finansija i trezora te vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Vjekoslav Bevanda i Mirko Šarović, razgovarali su danas u Sarajevu s predsjednikom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Sumom Chakrabartijem o saradnji BiH i ove finansijske institucije.

Zvizdić je ocijenio da činjenica da se ovogodišnji sastanak EBRD-a održava u Sarajevu predstavlja veliko priznanje Bosni i Hercegovini, iznoseći podatak da su ukupna ulaganja EBRD-a, do sada, 2,3 milijarde eura kroz 160 projekata.

Predsjedavajući Zvizdić kazao je i to da je rezultat saradnje BiH i EBRD-a veliki broj implementiranih infrastrukturnih i drugih projekata značajnih za ekonomsku obnovu i razvoj BiH.

Predsjednik Chakrabarti također je ocijenio da je godišnji sastanak Odbora guvernera EBRD-a važan događaj za BiH, ali i region u cjelini, napominjući da je to jedinstvena prilika da se grad i zemlja predstave kao mjesto za biznis.

Iskazao je spremnost da se poveća obim investiranja u BiH u odnosu na ranije godine, što je rezultat četverogodišnjeg zajedničkog rada EBRD-a i Vijeća ministara BiH.

Naglasio je da je EBRD prijatelj BiH i stavio je poseban akcent na podršku razvoju privatnog sektora, regionalne i evropske integracije i unapređivanje energetske učinkovitosti.

Godišnji sastanak Odbora guvernera EBRD-a 2019. godine u Sarajevu jedan je od najvažnijih događaja u BiH kojem je prijavljeno prisustvo više od 3.000 učesnika, te veliki broj biznismena i investitora iz cijelog svijeta, saopćeno je iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.


Custom Text
Lafat Komerc

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2019 Agencija za multimediju "FEJM". Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Na vrh