fejm.ba

Ekonomija

Dozvoljen rad ugostiteljskim objektima u FBiH uz poštivanje mnoštva mjera

Federalni štab civilne zaštite donio je danas naredbu, kojom je na području Federacije BiH odobren rad ugostiteljskim objektima da u Federaciji BiH počnu raditi ugostiteljski objekti.

Već od danas dozvoljava  se pružanje usluga ugostiteljskim objektima svih kategorija i hotelima, ali na  na otvorenom prostoru, odnosno da će ugostiteljske usluge moći pružati samo u baštama kafića ili restorana uz poštivanje posebnih epidemioloških mjera.

Kako je navedeno u naredbi Federalnog štaba, u ugostiteljskim objektima, zabranjuje se upotreba i konzumiranje nargila (šiša).

Podsjećamo ugostiteljski objekti u FBiH zatvoreni su od 18. marta zbog pandemije koronavirusa.

Preporuke, koje je Zavod za javno zdravstvo FBiH donio su:

Stolovi moraju biti tako raspoređeni da je udaljenost između njih najmanje 2 metra od ivice do ivice stola. Mora se obezbjediti da je udaljenost osoba koje sjede za istim stolom najmanje jedan metar u skladu sa tim ograničiti broj stolica za stolovima u zavisnosti od veličine stola.

Ukoliko se ne može osigurati udaljenost od dva metra između stolova, udaljenost može biti manja, ali u tom prostoru ne može biti postavljena stolica.

Ne dozvoljava se stajanje za šankovima.

Preporučuje se da svo osoblje mora nositi zaštitnu masku na radnom mjestu.

Preporučuje se zabrana pušenja. Prilikom pušenja dolazi do dodirivanja lica i usta, i ostavljanja opušaka koji su kontaminirani pljuvačkom u pepeljarama što predstavlja potencijalni put prenosa COVID-19.

Preporučuje se da gosti moraju nositi masku prilikom kretanja, (ulazak, izlazak, odlazak u toalet, plaćanje, preuzimanje narudžbe) a iz praktičnih razloga maske ne moraju nositi dok sjede za stolovima.

Nakon svakog gosta  treba dezinficirati stolove koji je korišten.

Preporučuje se da se naplata vrši za stolom, da bi se izbjegle gužve za kasama.

Zbog kontrole broja gostiju preporučuje se da postoji odvojeni ulaz i izlaz gdje god je to moguće. Prilikom ulaska i izlaska mora se moći održavati fizička udaljenost od 1-2 metra.

Uposlenike koji razviju simptome kao što su kašalj, povišena tjelesna temperatura, bol u grlu, uputiti da ne dolaze na posao nego da se obrate svom ljekaru.

Ne preporučuje se upotreba rukavica, nego stavljanje naglaska na pojačanu higijenu ruku. Eventualno se može preporučiti upotreba rukavica za osoblje koje radi na pripremi hrane u kuhinji u skladu sa standardnim higijenskim mjerama za rad sa hranom.

U zavisnosti od vrste objekta preporučuju se rezervacije, prodaja za ponijeti i šalterska prodaja.

Ne preporučuje se bilo kakav vid samousluživanja sa zajedničkih stolova (salate, escajg, začini, ulje, kečap). Escajg treba da se donese zamotan zajedno sa jelom, a ako dodaci (so, biber, ulje, senf, kečap, sirće i sl) stoje na stolovima, njihove posude treba dezinficirati poslije svakog gosta.

 


BH Telecom
Na vrh