fejm.ba

Društvo

Dok Tuzlaci šute, u Lukavcu bunt građana zbog zagađenosti zraka

Piše: Maja Nikolić

Građani  Lukavca javno su se  pobunili  zbog sve većeg zagađenja zraka. Tvrde da bez maski ne mogu šetati gradom.

Vidite, Lukavac je super grad i prelijepa čaršija. Ali zrak nam je katastrofa, naša su djeca bolesna. Domovi zdravlja su prepuni. Svaki dan možemo prati prozore, ali uzalud jer prašina na prozorima je konstantna i imate osjećaj da gledate u biber. Toliko je to crno. Jedino što možemo je izlaziti na skupove i nadati se da će zbog naše djece biti malo bolje“, rekla nam je Merima građanka Lukavca i majka dvoje djece.

A oboljenja od karcinoma u ovom gradu su zaista svakodnevna. Svoju životnu priču ispričala nam je Fikreta Ejubović, koja se u Lukavac doselila iz Gradačca prije pedeset godina: „Ovdje mi je grad uvijek bio gust kao da pijem neki džus. Takav nama zrak prlazi kroz nos. U posljednjih godinu dana dobila sam galupirajući karcinom. Kada sam, sasvim slučajno otišla na pregled, saopšteno mi je da moram na hitnu operaciju jer je karcinom zahvatio dio jednjaka, cijeli želudac i limfne čvorove. To mi je sve odstranjeno u hitnoj operaciji koja je trajala 6 sati. Kada sam to sve proživjela, zamislite kako osjećam ovaj zrak. Još mnogo gore nego ranije“, kaže nam Fikreta Ejubović i dodaje:  „Znate kako vam to izgleda?! Kao da vam je solna kiselina prosuta po stanu i sada tu solnu kiselinu udišete. Taj neprijatan miris nas davi i guši. Posljedica svega je karcionim.“

 

Iako se već godinama govori o ogromnom zagađenju zraka u Lukavcu, gotovo da ništa nije učinjeno da se zagađenost smanji. To su nam potvrdili i iz ekoloških udruženja.

Mi nemamo podatke o smrtnosti ljudi, ali imamo podatke da su u 2014. i u 2015. godini svi stanovnici Lukavca bili na pregledu u Domu zdravlja. Imamo podatke o povećanju oboljenja od karcinoma i malignih oboljenja“, kaže nam Adem Mahovkić  iz Eko foruma Općine Lukavac.

Mahovkić smatra da su najveći zagađivači fabrike u Lukavcu te krivce vidi u njihovim poslodavcima. „Postoje, znate, ljudi koji misle da su nedodirljivi. Zato mi pozivamo sve nadležne institucije, i Sud i Tužilaštvo da poduzmu sve zakonske mehanizme kako bi se zaštitio okoliš u Lukavcu. Ja vas pozivam da sami prošetate Lukavcem, prema našim fabrikama i uvjerit ćete se koliko je zrak onečišćen.“

U godinama iza, kažu nam građani Lukavca, ništa se nije promijenilo. Sve je gore i teže.


Custom Text
Lafat Komerc

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2019 Agencija za multimediju "FEJM". Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Na vrh