fejm.ba

Politika

Dodik protiv vojne akademije na nivou BiH: Srbi će se školovati u Srbiji

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik protiv je formiranja vojne akademije na nivou bh.države.

– Političke odluke za to formiranje neće biti. Mi primarno želimo da naši oficiri i drugi rukovodni kadar u Oružanim snagama bude školovan u sistemu vojnog školovanja Srbije, kao što nismo protiv da drugi narodi biraju neke druge svoje destinacije za to – rekao je Dodik i dodao da ne prihvata nikakvu zajednička vojnu akademiju za obuku kadrova u BiH.

To bi, tvrdi, bila još jedna greška, nakon one kojom su, kako kaže, formirane Oružane snage BiH.

Srbin u Ministarstvu odbrane BiH se, rekao je Dodik, moraju ponašati kao i ministar, ukoliko budu na mjestu zamjenika.

– Najvjerovatnije će sada to ministarstvo pripasti Bošnjacima. Ukoliko ne budemo imali dovoljno jakog, autoritativnog, sposobnog i do kraja opredjeljenog i od mene podržanog zamjenika ministra nećemo napraviti dobar posao – ustvrdio je Dodik u izjavi novinarima u banjalučkoj kasarni „Kozara“, gdje je održana centralna svečanost obilježavanja Dana trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH i Dana Vojske RS

Najavio je da bi kamen-temeljac za izgradnju mosta na Savi kod Bosanske Gradiške trebalo da bude postavljen tokom ovog mjeseca te da bi ti poslovi trebalo da se završe za 16 mjeseci.

Dodik je najavio i da će se sutra sastati s austrijskim vicekancelarom Hajnc-Kristijanom Štraheom i da će se na tom sastanku, koji je ranije dogovoren, razgovarati  o privrendoj saradnji te njihovim iskustvima kao vojno neutralne zemlje, koja je članica EU.

Dodao je i da će biti data podrška kandidatima Štraheove partije na izborima za Evropski parlament te da na toj listi se nalazi i Srbin.


BH Telecom
Na vrh