fejm.ba

Politika

Dodik pisao Trumpu: 25. novembar ne doživljavam Danom državnosti BiH

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik uputio je pismo predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Donaldu Trumpu u kojem ga obavještava da Srbi kao konstitutivni narod u BiH, Republika Srpska kao enitet i on lično 25. novembar ne doživlјavaju Danom državnosti BiH.

Dodik je uputio pismo Trumpu nakon što je dobio njegovo pismo povodom praznika, 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

– Kao predsjedavajući Predsjedništva BiH želim da Vas obavijestim da Srbi kao konstitutivni narod u BiH, Republika Srpska kao enitet i ja lično ovaj dan ne doživlјavamo Danom državnosti, niti je taj dan regulisan bilo kakvom relevantnom odlukom kao praznik. Druga dva naroda unutar BiH taj praznik baštine iz vremena komunizma, dok ga Srbi ne doživlјavaju praznikom – navodi Dodik u pismu.

Dodaje da je “toj konfuziji umnogome, nažalost, doprinijela stara američka administracija, oglušujući se po tom pitanju na stav Republike Srpske i srpskog naroda, bez koga se u BiH ne mogu donositi nikakve odluke, pa ni proglašavati i nametati državni praznici”.

– Kao predsjedavajući Predsjedništva BiH želim da Vam prenesem moje namjere na građenju iskrenih i uspješnih odnosa sa SAD-om, lišenih bilo kakvih spekulacija. Cijenim Vas i Vašu politiku koja ide za tim da se ne miješa u unutrašnje stvari drugih zemalјa i to što podržavate doktrine patriotizma u cijelom svijetu. Takođe želim da Vam prenesem da se zalažem za što skorije pristupanje BiH Evropskoj uniji, i da nikakva odluka o učlanjenju u NATO nije donesena, jer se ja i Republika Srpska zalažemo za vojnu neutralnost. Kao što znate, NATO se duboko miješao u rat u BiH i bombardovao Srbe u Republici Srpskoj – navodi se u Dodikovom pismu predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.


Custom Text
Lafat Komerc

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2019 Agencija za multimediju "FEJM". Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Na vrh