fejm.ba

Kultura

Devet premijera na Novogodišnjem koncertu Bečke filharmonije

Najpoznatiji koncert klasične muzike na svijetu, koncert Bečke filharmonije 1. januara, donijet će prvog dana 2020. godine devet premijera.

S obzirom na to da se naredna godina u muzičkom svijetu, a posebno u Beču, slavi kao “Beethovenova godina”, na Novogodišnjem koncertu bit će izvedeno šest od dvanaest kontradansova slavnog kompozitora. Premijeru za dirigentskim pultom imat će letonski dirigent Andris Nelsons.

I prva tri muzička djela na programu Novogodišnjeg koncerta prvi put će biti izvedena u Musikvereinu, i to uvertira operete “Skitnice” Carla Michaela Ziehrera te valcer “Ljubavni pozdravi” i “Lihtenstajnov marš” Josefa Straußa.

Bečki filharmoničari će 1. januara izvesti i njegovu polku “Kupidon” i dvije polke Eduarda Straußa. Ostale premijere su gavota Hellmesbergera mlađeg i galop “postillon” Hansa Christiana Lumbyjea.

Još ljetos su snimani baletski kadrovi koji se puštaju na pauzama koncerta. U saradnji sa španskim koreografom Joseom Carlosom Martinezom režiser Michael Beyer stvorio je priču inspirisanu obilježavanjem Beethovenovog 250. rođendana.

Baletske scene snimane su na trgu Pfarrplatz u bečkoj opštini Heiligenstadt gdje je Beethoven nekoć i stanovao.

Koncert se prenosi u više od 90 zemalja svijeta, a posljednji je pratilo više od 40 miliona gledalaca, saopćeno je iz Eurocomm-a PR Sarajevo.


Custom Text
Lafat Komerc

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2019 Agencija za multimediju "FEJM". Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Na vrh