fejm.ba

Društvo

Danas se obilježava Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

foto:Ilustracija

Već tri decenije u svijetu se 1. decembra obilježava kao Svjetski dan borbe protiv AIDS-a, s ciljem podizanja svijesti o pandemiji AIDS-a uzrokovanoj širenjem HIV infekcije.

Obilježavanje ovog dana predstavlja priliku za ljude diljem svijeta da se ujedine u borbi protiv HIV infekcije, da pokažu potporu osobama koje žive s HIV infekcijom i da se prisjete onih koji su umrli od posljedica bolesti.

Kampanjom su obuhvaćene različite teme i ciljne skupine ljudi, a ona se ove godine provodi pod sloganom “Saznaj svoj status”.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, u razdoblju od 1992. godine do kraja jedanaestog mjeseca ove godine, u Federaciji Bosne i Hercegovine registrirana je 221 osoba kojoj je dijagnosticirana HIV infekcija. Među njima je 98 osoba oboljelih od AIDS-a. U istom razdoblju, 47 oboljelih osoba je umrlo.

Među zaraženim osobama njih 86 posto je muškog spola. Najveći broj HIV slučajeva registrira se u dobnoj skupini od 30-39 godina (33 posto), odnosno u dobnim skupinama od 25-49 godina (78 posto).

U posljednjih pet godina, u Federaciji BiH prosječno se registrira 14 novih slučajeva infekcije HIV-om, što čini stopu od 6 slučajeva na milion stanovnika, odnosno predstavlja nisku razinu HIV epidemije.

Zabilježeni porast novootkrivenih slučajeva infekcije HIV-om posljednjih godina povezan je sa većim brojem testiranja, što je rezultat djelovanja centara za dobrovoljno, besplatno i povjerljivo savjetovanje i testiranje.

U 2018. godini, u Federaciji BiH prijavljeno je 18 novih slučajeva zaraze HIV-om, među kojima su 4 slučaja obolijevanja od AIDS-a.

Prema načinu prijenosa u ukupnom broju slučajeva, dominantan način zaražavanja HIV-om bio je nezaštićeni spolni odnos, i to homoseksualni/biseksualni (muškarci koji imaju spolne odnose sa muškarcima-MSM) sa 47,1 posto i heteroseksualni sa 42,1 posto.

Za 6,8 posto slučajeva način zaraze HIV-om bio je intravenoznim unosom droga (nesterilan pribor), a zabilježen je i jedan slučaj vertikalnog prijenosa, sa majke na dijete.

U posljednjih nekoliko godina, zabilježen je porast infekcije HIV-om među MSM populacijom, sa najvećim zabilježenim brojem slučajeva u 2016. godini (14 slučajeva). U 2018. godini zabilježeno je 12 novih slučajeva HIV infekcije među MSM populacijom, istaknuto je iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

Svjetski dan borbe protiv AIDS-a (eng. World AIDS Day), obilježava se 1. decembra svake godine od 1988., pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), s ciljem podizanja svijesti javnosti o infekciji HIV-om i AIDS-u, ali i radi prevenciji zaraze HIV-om, te dostupnosti terapije čijom se primjenom postiže gotovo normalno očekivano trajanje života zaraženih, kao u zdravoj populaciji. Jedan od načina solidariziranja s ljudima inficiranim i oboljelim od AIDS-a je isticanje crvene vrpce.


Custom Text
Lafat Komerc

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2019 Agencija za multimediju "FEJM". Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Na vrh