fejm.ba

Kultura

Cum grano salis – Veoma posjećene promocije Senke Marić, Julijane Adamović, Adnana Hamidovića Frenkija i Emira Imamovića

U petak, 6.9., trećeg dana 19. Književnih susreta Cum grano salis, u Ateljeu Ismeta Mujezinovića održane su četiri, veoma posjećene, promocije.

 

U 12.00 sati promovisan je roman Kintsugi tijela, Senke Marić, koji je ušao u uži izbor za Nagradu Meša Selimović. Roman su zajedno predstavile autorica i Kristina Ljevak.  Radi se o “hrabroj knjizi pisanoj vlastitim iskustvom koje nam nudi toliko potrebnu nadu u pobjedu života nad smrću.”

 

U 17:00 sati, roman nominovan u uži izbor za Nagradu Meša Selimović, promovisala je  književnica Julijana Adamović. Riječ je o romanu Divlje guske u kojem je Julijana Adamović začudnim jezikom i autentičnim tonom ispisala dirljiv, moćan i potresan roman o jednom odrastanju koje je moglo izgledati sasvim drugačije…

 

Tuzlak, Adnan Hamidović Frenkie promovisao je svoju prvu knjigu Koraci u 18:00 sati. Koraci je autobiografski roman, koji pokriva period od Frenkijeve najranije mladosti do uspona na regionalnoj muzičkoj sceni. Roman je nastajao prethodnih godinu dana, Frenkie ga je ispripovjedao, a zapisao mladi pisac Boris Lalić. O romanu su govorili Frenkie i Boris Lalić, u saradnji sa Andrejom Nikolaidisom, dobitnikom Nagrade Meša Selimović za roman Mađarska rečenica i ovogodišnjiim članom žirija.

 

U 20:00 još jedan Tuzlak, bivši selektor na Književnim susretima, Emir Imamović Pirke promovisao je roman Terorist, koji je ove godine ušao u uži izbor za Nagradu Meša Selimović. Ovaj, njegov  peti roman, fikcijska je publicistika nastala na zasadama novog žurnalizma, hibridni žanr koji obuhvaća više i prodire dublje, jer uzima najpogodnije od književnosti i novinarstva za rudarski posao prodiranja u svijet i svijest ISIL-ovca i ubojice. Predstavljanje knjige vodila je, skupa sa autorom, Kristina Ljevak.

 

Književni susreti Cum grano salis završavaju u subotu, Ceremonijom dodjele Nagrade Meša Selimović za najbolji roman objavljen u 2018. na govornom prostoru Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

 

U umjetničkom dijelu programa nastupiće hor Pontanima sa gostujućim horom choRinteRkultuR  iz Švicarske, izvedbom Male simfonije religija i kultura. Ulaz je slobodan.

 


Custom Text
Lafat Komerc

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2019 Agencija za multimediju "FEJM". Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Na vrh