fejm.ba

Ekonomija

Cijene nafte porasle petu sedmicu zaredom

Na svjetskim su tržištima cijene nafte porasle i prošle sedmice, pete zaredom, jer se trgovci nadaju da će uskoro, zahvaljujući cijepljenju protiv Covid-19 i novim gospodarskim poticajima u SAD-u, potražnja za ‘crnim zlatom’ porasti.

Cijena barela na londonskom tržištu prošle je sedmice  porasla 1,7 posto, na 49,25 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,9 posto, na 46,26 dolara.

Cijene nafte rastu već pet sedmica zaredom, od kada su objavljene vijesti o razvoju prvog cjepiva protiv koronavirusa, što je potaknulo nadu da će se uskoro privredne aktivnosti u svijetu normalizirati, što bi trebalo potaknuti potražnju za ‘crnim zlatom’.

Zahvaljujući tome, cijene nafte dosegnule su najviše razine od marta, kada je izbila korona kriza.

Ulagače su prošle sedmice  ohrabrile i optimistične poruke demokratskih i republikanskih zastupnika u američkom Kongresu o novim mjerama za pomoć gospodarstvu u borbi protiv koronakrize.

Pregovori se vode o prijedlogu paketa fiskalnih poticaja vrijednom ukupno oko 908 milijardi dolara.

U fokusu ulagača održan je  i sastanak Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i saveznika, na čelu s Rusijom.

Dogovoreno je da će OPEC+ od januara povećati proizvodnju za 500.000 barela dnevno, manje u odnosu na prvobitno planiranih 2 milijuna barela, no trgovci su se nadali da će sasvim odustati od povećanja proizvodnje.

Na sastanku nije postignut dogovor o povećanju proizvodnje na mjesečnoj razini, a nije postignut ni kompromis za proizvodnu politiku do kraja 2021.

OPEC+ trenutno smanjuje proizvodnju za 7,7 miliona barela dnevno, a početkom iduće godine rezovi će biti ublaženi na 7,2 milijuna barela dnevno, ili oko sedam posto globalne potražnje.

Dogovorom će se stvoriti uvjeti za pad zaliha sirove nafte u prvom tromjesečje iduće godine, rekao je analitičar SEB-a Bjarne Schieldrop, prenosi SEEbiz.

– Potražnja za naftom vjerojatno će se snažno oporaviti u 2021. godini, kada se krene sa cijepljenjem. Postoje valjani razlozi za podizanje cijena nafte –  smatra Schieldrop.

I dok neki analitičari očekuju brzi oporavak privrednih aktivnosti, a time i povećanje potražnje za naftom, drugi smatraju da oporavak privrede neće biti tako brz, zbog čega bi ponovno moglo doći do povećane ponude u odnosu na potražnju.

U aprilu su zbog korona krize cijene nafte potonule na najniže razine u posljednjih 20-ak godina. No, kasnije su nadoknadile velik dio tih gubitaka, zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama u najvećoj svjetsko privredi , što je potaknulo oporavak privrednih aktivnosti, a time i potražnje za naftom.

Daljnje kretanje cijena nafte ovisit će ponajviše o tome koliko će se brzo svjetska privreda, a time i potražnja za naftom oporavljati od korona krize.


BH Telecom
Na vrh