fejm.ba

Društvo

Čestitka muftije tuzlanskog Vahida-ef. Fazlovića na Kurban-bajram 1440./2019. godine

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović uputio je čestitku povodom nastupajućeg Kurban-bajrama. Čestitku prenosimo u cjelosti:

Bismillahirrahmanirrahim!

Hvala Allahu, Gospodaru svjetova, Milostivom, Samilosnom.

Salavate i selame upućujemo Njegovom plemenitom poslaniku Muhammedu, alejhis-selam.

Draga braćo, poštovane sestre!

U ovim blagoslovljenim danima mjeseca zu-l-hidžeta, muslimani u cijelom svijetu su vezani za ibadete hadža i kurbana.

Mekka i Medina su ovih dana na poseban način duhovni dom za veliki broj hodočasnika. Skoro da na Zemaljskoj kugli nema skupine muslimana a da njihovi sunarodnjaci u vrijeme hadža ne sudjeluju u obavljanju hadžskih dužnosti. Ponosni smo na hadžije iz naše domovine koji zajedno s milionima svoje braće i sestara sada iščekuju obavljanje najvažnijih hadžskih obreda. Allaha, dželle šanuhu, molimo da njihov hadž primi i da se svojim porodicama hairli vrate. Hadž je uistinu velika nada za svakog muslimana, te su stoga i pripreme za obavljanje ovog vjerskog propisa, koje ponekad traju i decenijama, svojevrsni ibadet. Susret s Kabom u Mekki, prvim blagoslovljenim hramom na Zemlji, te zijaret Poslanikovog, alejhis-elam, mezara u medinskoj Revdi, za sve vjernike predstavlja veliki duhovni preporod. Oplemenjenih srca i prosvijetljenog razuma, oni s mnogo više dobrote i razumijevanja gledaju na svijet i ljude. Njihova vjera je jača i oni su bogobojazniji. Takva duhovna promjena i nova perspektiva ljudske spoznaje i poimanja može biti još čvršća osnova za novi kvalitet u odnosima među ljudima, od porodice pa do najviših razina svakog društva i zajednice. Odnosi među ljudima počivaju, kako se u Kur'ani-kerimu objavljuje, na dobročinstvu i čestitosti, a to znači na dobrom djelu i moralnom ophođenju. Dobročinstvo svoj korijen ima u bogobojaznosti, odnosno u znanju da su svi ljudi sličnih potreba i mogućnosti i da imaju jednog Stvoritelja pred Kojim je konačni sud za sve njih, bez izuzetka. Ovo su vrijednosti koje ljude i narode zasigurno mogu voditi putevima saradnje i prijateljstva, te sačuvati ih od grijeha i međusobnog nerazumijevanja.

Ibadeti hadža i kurbana nas ovih dana snažno podsjećaju i obavezuju na više međusobne bliskosti, poštovanja i dobročinstva. Test istinskog vjerovanja jeste naša lijepa riječ koja je upućena drugima i naše djelo koje koristi ljudima. Kod Uzvišenog Boga razine naših stvarnih vrijednost mjere se našim djelima. Allah, dželle šanuhu, ljudima poručuje: Za sve će biti posebni stepeni, prema tome kako su radili; da bi za djela svoj bili nagrađeni – nepravda im se neće učiniti. (El-Ahkaf, 19.)

Unaprijedimo te svoje stepene našim ibadetima i predanošću Gospodaru svjetova i našom bajramskom velikodušnošću prema njegovim robovima. Obaspimo bajramskom pažnjom naše najstarije i obveselimo darovima naše najmlađe. Bajramskom radošću i toplinom obnovimo naše porodične i rodbinske veze i učvrstimo naša prijateljstva. Odgovorno čuvajmo bosansku privrženost svim našim komšijama. U ovim danima posebnu vrijednost ima naša lijepa riječ i plemenito djelo prema nemoćnima, bolesnima i usamljenima među nama. Neka niko od potrebitih ne ostane uskraćen od naše pomoći i neka ona bude što izdašnija.

Cijenjena braćo i sestre!

Želim vam veliki uspjeh u vašim ibadetima i svima vam, povodom Kurban-bajrama, upućujem srdačne čestitke.

Bajram šerif mubarek olsun!

 


Custom Text
Lafat Komerc

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2019 Agencija za multimediju "FEJM". Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Na vrh