fejm.ba

Ekonomija

Čergić: Gradnja Termobloka u Banovićima strateški projekt RMU Banovići (VIDEO)

Dan rudara danas je obilježen u Rudniku mrkog uglja “Banovići”. U ovoj poslovnoj godini ostvarena je dobit veća od dva miliona KM. U modernizaciju opreme uloženo je 16,5 miliona KM.

Gradnja Termobloka u Banovićima je strateški projekt RMU „Banovići“, ponovio je i danas direktor ovog rudnika Munever Čergić. Dodaje da će gradnja ovog bloka početi naredne godine. Čergić podsjeća i na standarde EU, jer do 2024. godine bit će ugašena dva bloka u Tuzli i dva u Kaknju. Bez gradnje bloka 7 u Tuzli, bloka 1 u Banovićima i bloka 8 u Kaknju nema stabilnog snabdijevanja električnom energijom, a samim tim ni stabilnog energetskog sistema u BiH.

– Iskreno se nadam da će nova vlada oformiti neko tijelo koje će sa stručnog, a ne s političkog aspekta davati obrazloženja – ističe Čergić.

Ove projekte podržava i Vlada Tuzlanskog kantona, kaže premijer Jakub Suljakanović, te ih karakteriše kao generator koji će pokrenuti razvoj TK.

– Mi ćemo se uključiti u sve te procese i zajedno da s višim nivoima vlasti pomognemo da se ti procesi privedu kraju i da se započne s izgradnjom ta dva projekta – kazao je Suljaknović.

Rudnik mrkog uglja Banovići ovu poslovnu godinu završava sa dobitkom većim od dva miliona KM i proizvedenih milion i šesto hiljada tona uglja. U modernizaciju je uloženo 16,5 miliona KM. Započet je i investicijski cikus vrijedan 45 miliona KM. Planirano je investiranje 80 miliona KM u novi transportni sistem, novo mehanizovano čelo.

– U naredne tri godine sve te investicije će biti zatvorene i ukupne investicije, negdje oko 170 miliona KM bi trebalo da se u naredne tri godine pribave – naglašava Čergić.

Od naredne godine u ovom će rudniku biti zaposleno tri hiljade radnika. S ponosom Banovići nose titulu rudarskog grada, a „crno zlato“ koje se ovdje proizvodi okosnica je života kako lokalne zajednice, tako i rudara, koji počinju i završavaju dan jednom riječju – „Sretno“.

FENA


Custom Text
Lafat Komerc

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2019 Agencija za multimediju "FEJM". Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Na vrh