fejm.ba

Ekonomija

Centar za srce u Tuzli postao Medicinski institut Bayer, obogaćen novim uslugama i metodama

Piše: Fatima Mehmedović

Tuzlanski Centar za srce BiH je nakon 12 godina postojanja  i liderstva u dijagnostici i tretmanu kardiovaskularnih bolesti pokrenuo  proces transformacije, te odnedavno pacijentima ponudio  visokosofisticirane usluge iz drugih medicinskih disciplina.

Centar za srce BiH se u tom procesu rebrendirao u  Medicinski institut Bayer ( MIB).

MIB predstavlja multidisciplinaran pristup liječenja mnogih bolesti, u koji su uključeni vrhunski i eminentni stručnjaci.

Ova  zdravstvena ustanova pored liječenja srca sada nudi usluge liječenja iz oblasti gastroeneterologije, urologije, te  zahvate iz opće i abdominalne hirurgije te radiologije s interventnom radiologijom, a sastoji se od 5 centara: Centra za srce, koji je podijeljen na Odjel za kardiologiju, Odjel za kardiohirurgiju, Odjel za anesteziju, reanimaciju i intenzivnu terapiju, zatim Centra za opću i I nterventnu radiologiju, Centra za gastroenterologiju, Centra za urologiju, te Centra za opći u abdominalnu hirurgiju.

Institut je dobio ime po doktoru Karelu Bayeru, prvom predsjedniku Udruženja ljekara BiH koje je formirano 1909. godine i prvom upravitelju Vakufske bolnice 1885. godine.

“Naša nova upravljačka struktura donijela je odluku o proširenju portfolija usluga, kako bismo dosad stečena iskustva u radu primijenili i u drugim medicinskim disciplinama”, kazao je na današnjoj press konferenciji  direktor Medicinskog instituta Bayer, prof.dr. Elmir Jahić.

Ovo je jedinstven momenat  za Bosnu i Hercegovinu, jer je Centar za srce BiH bio prva privatna specijalna bolnica koja je tretirala samo bolesti kardiovalskularnog sistema, a sada je Medicinski institute Bayer  opet prvi u BiH kao multidisciplinarna specijalna bolnica s visokosofisticiranim uslugama, dodao je Jahić.

Kako je istaknuto MIB je obogaćen najsavremenijom medicinskom opremom uz pomoć koje se izvode novi zahvati.

Uvođenjem novih disciplina i koncepcijom pacijenti dobijaju jednu sveobuhvatnu, kvalitetniju i bržu uslugu. Federalni fond solidarnosti i dalje pokriva usluge kardiologije, kardiohirurgije te neke vaskularne proceudre, a u fazi smo potpisivanja ugovora s kantonalnim fondovima te se nadamo da će u bliskoj budućnosti pacijenti nama dolaziti s uputnicama”, istaknuo je Emir Mujanović, pomoćnik direktora za medicinske poslove u Medicinskom institutu Bayer.

Medicinski institut Bayer zapošljava 174 osobe, odnosno 33 doktora medicine, od kojih je 17 specijalista i subspecijalista, zatim 13 specijalizanata i tri sekundarca. Od njih je ukupno devet doktora nauka, pet profesora i dva docenta, pet magistara i tri primarijusa,  i 77 medicinskih sestara i tehničara.

Na današnjoj press konferenciji najavljeno je osnivanje novih centara, kao i upošljavanje novih medicinskih stručnjaka različitih profila.

Zdravstvena ustanova Specijalna bolnica “Medical Institute Bayer” nalazi se u Tuzli na adresi Alekse Šantića 8.

 


Custom Text
AS Tad

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2020 Agencija za multimediju "FEJM". Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Na vrh