fejm.ba

Kultura

“Bosnian Girl” kao univerzalni simbol

Bosnian Girl je najpoznatije djelo bosanskohercegovačke umjetnice Šejle Kamerić, rođene u Sarajevu 1976. godine. Radi se o crno-bijeloj fotografiji, autoportretu umjetnice, preko kojeg stoji natpis “No teeth…? A mustache…? Smel like shit? Bosnian Girl!”.

Ovaj natpis je pronađen na zidu kasarne u Potočarima, a napisao ga je  nepoznati holandski vojnik tokom rata. Trupe Kraljevske Holandske Armije su u okviru svog djelovanja u sastavu UNPROFOR-a, mirovnih snaga Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine, bile odgovorne za sigurnost zaštićene zone Srebrenica.

Ovaj grafit je uslikao Tarik Samarah, koji je bio među prvim fotografima kojima je bilo dozvoljeno da uđu u tvornicu akumulatora u Potočarima, koja je služila kao kasarna za UN vojnike zadužene da štite “sigurnosnu zonu” Srebrenice, a kasnije kao mjesto gdje se dogodio genocid. Pored vidljivih tragova stradanja, Tarik je na zidovima tvornice našao i fotografisao grafite koje su ispisali holandski UN vojnici. Jedan od njih je bio i ovaj o Bosanskoj djevojci.

Reakcija Šejle na taj rad je bila trenutačna, te je odmah odlučila da napravi “Bosnian Girl” ne razmišljajući o tome šta će značiti u budućnosti. Rad je nastao u vrijeme kada se nije dovoljno znalo o Srebrenici, za neke je to bila suviše bolna tema, drugi su šutjeli negirajući zločine, a javnost je bila nedovoljno informisana. Rad se na ulicama Sarajeva pojavio 11. jula 2003. godine, na godišnjicu pada Srebrenice, te šokirao umjetničku javnost. Portret pokazuje bosansku djevojku koja predstavlja sve bosanske žene, izobličenje nacionalnog identiteta, simbol onoga što su svi preživljavali.

Portret je vremenom dobio i nova značenja, te postao dijelom jedne univerzalne priče o ratu. Bosnian Girl je bila i ostala bolan podsjetnik na predrasude koje ljudi imaju jedni o drugima.

Danas se može vidjeti u sklopu stalne postavke Muzeja Savremene Umjetnosti u Zagrebu.

A.S.


BH Telecom
Na vrh