fejm.ba

Politika

Borenović: BiH je srpska koliko hrvatska, bošnjačka i ostalih

Hoćemo da se Republika Srpska pita u Bosni i Hercegovini te bude lider svih procesa u BiH, jer je ona i srpska, koliko je i bošnjačka i hrvatska i ostalih naroda – rekao je Branislav Borenović, koji je danas reizabran na funkciju predsjednika Partije demokratskog progresa, na Saboru stranke održanom danas u Banjoj Luci.

– Hoćemo da izaćemo iz neizvjenosti, izolacije, nesigurnosti i nestabilnosti te da stvorimo ambijent u kojem ćemo biti stabilni, a građani da dobro žive – rekao je Borenović.

Na 9. saboru stranke usvojena je i programska deklaracija za narednih 20 godina, za koju je rekao da je odmjerena i šalje jasne poruke.

Borenović je kazao da će da nastavi jedan savremen proces izgradnje političke partije na principima odgovornosti, transparentnosti i otvaranja prema novim idejama i novim ljudima.

On je istakao da će PDP u naredne četiri godine učiniti apsolutno sve što je objektivno moguće kako bi postao pokretač političkih, ekonomskih i, uopšte, vrijednosnih promjena.

Borenović se posebno osvrnuo na poziciju RS unutar BiH.

– Mi ćemo da istrajavamo na dejtonski uređenoj, visoko decentralizovanoj i sekularnoj Bosni i Hercegovini u kojoj Republika Srpska tačno zna šta hoće i u kojoj imamo konačno jednu proaktivnu ulogu. Dakle, Republika Srpska pod liderstvom PDP-a treba da bude civilizacijski, politički i ekonomski lider cijele Bosne i Hercegovine – rekao je on.

Najavio je da će će zadaci PDP-a biti da što prije i što snažnije insistira i radi na modernizaciji Republike Srpske, te da se na svakom mjestu i u svakoj prilici ukazuje na sve poteze izvršnih vlasti na svim nivoima koji ometaju ili sprečavaju ovaj proces.

– Hoćemo evropske plate, penzije, kvalitet života, hoćemo institucije oslobođene političko-tajkunskih stega, hoćemo narodne institucije koje rade po zakonima i ljudskim standardima u kojima se zna ko šta radi… Promijenimo svakodnevnu nesigurnost, nestabilnost, ugroženost, strepnju, strahove, apatiju u prijeko potrebno prijateljstvo, saradnju, progres, poštovanje, osmjeh i sreću – poručio je Borenović.


Custom Text
Lafat Komerc

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2019 Agencija za multimediju "FEJM". Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Na vrh