fejm.ba

Politika

Borenović: BiH je srpska koliko hrvatska, bošnjačka i ostalih

Hoćemo da se Republika Srpska pita u Bosni i Hercegovini te bude lider svih procesa u BiH, jer je ona i srpska, koliko je i bošnjačka i hrvatska i ostalih naroda – rekao je Branislav Borenović, koji je danas reizabran na funkciju predsjednika Partije demokratskog progresa, na Saboru stranke održanom danas u Banjoj Luci.

– Hoćemo da izaćemo iz neizvjenosti, izolacije, nesigurnosti i nestabilnosti te da stvorimo ambijent u kojem ćemo biti stabilni, a građani da dobro žive – rekao je Borenović.

Na 9. saboru stranke usvojena je i programska deklaracija za narednih 20 godina, za koju je rekao da je odmjerena i šalje jasne poruke.

Borenović je kazao da će da nastavi jedan savremen proces izgradnje političke partije na principima odgovornosti, transparentnosti i otvaranja prema novim idejama i novim ljudima.

On je istakao da će PDP u naredne četiri godine učiniti apsolutno sve što je objektivno moguće kako bi postao pokretač političkih, ekonomskih i, uopšte, vrijednosnih promjena.

Borenović se posebno osvrnuo na poziciju RS unutar BiH.

– Mi ćemo da istrajavamo na dejtonski uređenoj, visoko decentralizovanoj i sekularnoj Bosni i Hercegovini u kojoj Republika Srpska tačno zna šta hoće i u kojoj imamo konačno jednu proaktivnu ulogu. Dakle, Republika Srpska pod liderstvom PDP-a treba da bude civilizacijski, politički i ekonomski lider cijele Bosne i Hercegovine – rekao je on.

Najavio je da će će zadaci PDP-a biti da što prije i što snažnije insistira i radi na modernizaciji Republike Srpske, te da se na svakom mjestu i u svakoj prilici ukazuje na sve poteze izvršnih vlasti na svim nivoima koji ometaju ili sprečavaju ovaj proces.

– Hoćemo evropske plate, penzije, kvalitet života, hoćemo institucije oslobođene političko-tajkunskih stega, hoćemo narodne institucije koje rade po zakonima i ljudskim standardima u kojima se zna ko šta radi… Promijenimo svakodnevnu nesigurnost, nestabilnost, ugroženost, strepnju, strahove, apatiju u prijeko potrebno prijateljstvo, saradnju, progres, poštovanje, osmjeh i sreću – poručio je Borenović.


BH Telecom
Na vrh