fejm.ba

Kultura

BKC TK bilježi pomake u radu, najavljeno nekoliko značajnih projekata

FOTO:FEJM

Javna ustanova Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona u Tuzli uprkos ograničenjima zbog pandemije u 2021. godinu ušao je ambiciozno planirajući značajan broj projekata u vlastitoj produkciji, koji su od velikog značaja za ovu ustanovu kulture, istaknuto je na današnjoj konferenciji za medije.

Prezentiran su rezultati rada u protekloj godini, te najavljeni događaji koji će biti realizirani u narednom periodu. Istaknuto je da je početkom tekuće godine u ovoj ustanovi kulture organizirano nekoliko promocija knjiga i izložbi.

Direktorica BKC-a TK Mirela Mehanović, govoreći o rezultatima rada u protekloj godini, kazala je da su zahvaljujući zalaganju upravnog odbora, menadžmenta, stručnih saradnika realizirana 152 događaja u tuzlanskom BKC-u.

– Kada zanemarimo zabranu rada i ljetne usporene aktivnosti, to vam je kao da ste svaki drugi dan imali po jedan događaj – precizirala je.

Navodi da su smanjeni rashodi za 10,5 posto, a prihodi zadržani u mjeri koliko je bilo moguće, te da nije zabilježen veći pad prihodan uprkos novonastaloj situaciji.

– Jako smo ponosni da smo u vremenu pandemije svijetao primjer i nadamo se da će i druge ustanove pratiti taj trend i da ćemo uspjeti zajedno izaći iz ove situacije – poručila je.

BKC TK je u ovu godinu ušao spremno pripremajući se od kraja prošle godine za projekte koje želi predstaviti publici, ističe Hazim Mujčinović, stručni saradnik za produkciju u BKC-u TK.

U tekućoj godini najavio je pet velikih projateka: Kuća bez vrata, kojom će se obilježiti desetogodišnjica smrti velikana bh. književnosti, Nedžada Ibrišimovića, te osamdeseta godišnjica rođenja Nesima Tahirovića.

– Nakon toga slijede Dani audio-vizuelnog naslijeđa, koje smo prošle godine imali jedini u BiH, te Dani kulturnog naslijeđa BiH i Evrope, koje smo također prošle godine realizovali – dodao je Mujčinović.

Potom će biti organizirano 11. bijenale minijature, te nulto izdanje časopisa za kulturu, koje je ove godine izlazi u izdavaštvu BKC-a TK, naglasio je.

– Kako smo krenuli u jednu ekspanziju dizanja projekata na međunarodni nivo, tako smo ove godine odlučili da ovogodišnje Bijenale BiH dignemo na nivo međunarodnog karaktera – kazao je Hari Ejubović, rukovodilac galerijsko-scenskih djelatnosti BKC-a TK.

Promijenjen je naziv bijenala, u Pravilniku Bijenala izmijenjene su određene stavke, žiri za dodjelu nagrada će biti međunarodni, pored dosadašnjih nagrada upućen je prijedlog Upravnom odboru da se dodjeljuju i novčane nagrade, a radit će se na digitalizaciji bijenala i izložbe, napomenuo je Ejubović.

Uprkos ograničavajućem faktoru usljed pandemije koronavirusa, smanjenim brojem posjetilaca u ovoj ustanovi kulture, bilježe se pomaci u kvaliteti rada, a nadaju se uspješnoj godini u kojoj će biti realizirani značajni projekti u vlasitoj produkciji.


BH Telecom
Na vrh