fejm.ba

Lifestyle

Bill Gates i Steve Jobs imaju vrlo stroga pravila korištenja mobitela za svoju djecu

Psiholozi su relativno brzo shvatili da prekomjerno korištenje tehnologije može loše utjecati na tinejdžerske mozgove.

Iako su jedni od najuspješnijih ljudi po dizajniranju tehnologija koje su promijenile svijet, Bill Gates i Steve Jobs shvatili su isto, jer su svoju djecu nastojali odgajati što dalje od pametnih telefona i tableta, a nedavno je objavljena i knjiga “Screen Schooled: Two Veteran Teachers Expose How Technology Overuse is Making Our Kids Dumber”, koja kaže isto to: “Pametna tehnologija odlična je stvar, ali prekomjerno korištenje, pogotovo u svrhu zabave i druženja, može ‘zaglupiti’ djecu”.

Bill Gates i njegova supruga nisu dopustili sinovima da posjeduju mobilne telefone dok ne navrše 14 godina. U nedavnom razgovoru za Mirror, bivši izvršni direktor Microsofta, izjavio je kako ne želi da njegova djeca odrastaju u ovisnosti s uređajima kao što su tableti i pametni telefoni.

Isto tako porodica Gates ima pravilo da nema korištenja tehnoloških uređaja za vrijeme obroka i kasnim večernjim satima, što se odnosi na sve članove obitelji. Gates nije jedini konzervativac kad su djeca i korištenje smartfona u pitanju. Pokojni suosnivač i direktor Applea Steve Jobs također svojoj djeci nije dozvoljavao korištenje iPhonea i iPada kod kuće, između ostalog.

Danas kada je postalo sasvim normalno da već i mlađa djeca imaju svoj mobitel ili pametan telefon, stroga pravila obitelji Gates i Jobs, mnogima će se učiniti zastarjela. Činjenica je da prema posljednjim istraživanjima provedenim tokom 2016. godine, prosječna dob djeteta koje posjeduje mobilni telefon je spuštena do 10 godine. Četiri godine ranije, granica je bila 12 godina djeteta.

Nema sumnje da pametni telefoni i tableti imaju svoje prednosti u različitim segmentima života, ali isto tako sve više djece postaje ovisni o mobilnim telefonima i roditelji traže za rješavanje problema stručnu medicinsku pomoć.


BH Telecom
Na vrh