fejm.ba

Društvo

BiH domaćin regionalne obuke o informacijskim i komunikacijskim tehnologijama u međunarodnoj sigurnosti

FOTO:ILUSTRACIJA

 Danas je u Sarajevu počela dvodnevna obuka o ulozi informacijskih i komunikacijskih tehnologija (IKT) u kontekstu regionalne i međunarodne sigurnosti, koja je okupila oko 40 učesnika iz sedam država Jugoistočne Evrope. Obuku organizuju Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine, Odjel OSCE-a za transnacionalne prijetnje i Misija OSCE-a u BiH.

Tokom obuke, stručnjaci iz oblasti sigurnosti razmatraće načine na koje se međunarodni IKT instrumenti mogu koristiti kako bi se ublažile posljedice cyber incidenata te povećala otpornost državnih IKT sistema. Ovo je takođe prilika da se razmijene informacije i iskustva o primjeni praktičnih mjera u cilju poboljšanja cyber sigurnosti u regionu.

Poseban naglasak će biti stavljen na ulogu OSCE-ovih mjera za izgradnju povjerenja u oblasti IKT-a i cyber prostora, koje su usvojile države članice OSCE-a s ciljem povećanja sigurnosti u cyber prostoru te sprečavanja neželjenih međudržavnih tenzija koje mogu da proizađu iz korištenja IKT-a. Ove mjere nude konkretne alate i mehanizme za smanjenje rizika pogrešnog tumačenja, nesporazuma i konflikta koji mogu proizići iz korištenja IKT-a u odnosima među državama.

„U svijetu koji se digitalizuje, potencijalni cyber napad može ugroziti državu na brži i sistematičniji način od bilo koje druge prijetnje“, izjavio je šef Misije OSCE-a u BiH, ambasador Bruce G. Berton. „To je prijetnja koja zahtijeva naš intenzivniji angažman, kreativna rješenja i, što je najvažnije, bolju koordinaciju. Države u razvoju, poput BiH, posebno su ugrožene kada su u pitanju posljedice cyber napada zbog slabe kritične infrastrukture, ekonomije u razvoju, nedovoljno informisanih građana i korisnika, te nemogućnosti institucija da osiguraju efektivan odgovor na takav napad“. 

Službenica OSCE-a za cyber sigurnost, Szilvia Toth, takođe je naglasila potrebu za međunarodnom saradnjom na polju informacijskih i komunikacijskih tehnologija i cyber sigurnosti, kazavši da „moramo shvatiti da su rizici koji dolaze iz cyber prostora globalnog karaktera te da je svaka država sigurna samo onoliko koliko i susjedna država, a svaka regija koliko i druge regije“.

Obuka u Bosni i Hercegovini je peta po redu regionalna obuka koja se organizuje u državama članicama OSCE-a s ciljem jačanja kapaciteta i izgradnje povjerenja unutar cyber prostora, uzimajući u obzir okolnosti u pojedinim regijama, najbolje primjere iz prakse i pristupe cyber sigurnosti.


BH Telecom
Na vrh