fejm.ba

Sport

Bh alpinistkinja Mima Vasić na krovu Evrope: kročila na vrh Elbrusa

Piše:Fatima Mehmedović

Poznata  bh alpinistkinja Mima Vasić jučer je ispenjala planinski vrh Elbrus, poznatiji kao “krov Evrope”.

Alpinisticka ekspedicija na najviši vrh Evrope Elbrus 5642 m/n organizovana je u  periodu od 13.jula do 23. Jula 2018. godine u organizaciji Extreme Summit Team-a iz Srbije.

Zanimljivo je da je u  ovoj ekspediciji uzelo učešće 32 alpinista iz bivših republika ex Jugoslavije, a rekordan broj alpinista bio je iz BiH,  odnosno njih 21.

Vođa ove ekspedicije je  Petar  Pećanac,  inače prvi alpinista  iz BiH koji je popeo Everest, a pomoćni vodič je  Igor Milošev, oba iz BiH.

Među  sedam žena iz BiH koje su 21.jula.2018. godine po lokalnom vremenu u 10  sati kročile na vrh Elbrusa, bila je i Brčanka sa tuzlanskom adresom,  Miladinka Mima Vasic, službenica Državne agencije za istrage i zaštitu.

Mima je  inače prva žena u historiji bh. alpinizma, koja je ispenjala čuveni švicarski Materhorn.

Ona  se za ovaj poduhvat zajedno sa penjačkim partnerom Arminom Škandrićem, te prijateljima Dženanom Ivković , Emirom Baralićem  i Daninom Juskom spremala nepunih šest mjeseci.

Inače Danin Jusko je ujedno bio i najmladji učesnik ove ekspedicije,  a ujedno i najmladji alpinista iz BiH koji je ispenjao vrh Elbrus.

U historiji visokogorstva  ovo je najmasovniji pohod uspješno ispenjan, a ekspedicija je obuhvatila zemlje bivše Jugoslavije.

 


Custom Text
Lafat Komerc

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2019 Agencija za multimediju "FEJM". Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Na vrh