fejm.ba

Društvo

Berner: Etičko izvještavanje je ključno za medije

Prvi regionalni dani novinarstva koji su počeli u Sarajevu u organizaciji Civil Rights Defenders-a (CRD), okupili su brojne novinare sa zapadnog Balkana koji će imati priliku da tokom dva dana razmjene znanja, iskustva, ali i razgovarati o izazovima s kojima se susreću.

Predsjednica Upravnog odbora CRD-a Benedicte Berner je kazala da je intencija unaprijediti slobodu govora u regiji, slobodu izvještavanja, na pristup informacijama, ali i spriječiti napade kojima su novinari izloženi tokom obavljanja svog posla.

Najvažnijim smatra da ti napadi na novinare ne prođu bez kazne, odnosno, da treba problematizirati pitanje nekažnjivosti napada na novinare.

Novinari su jako bitan dio demokratskog društva, dijaloga. Kada svoj posao rade etično, pouzdano, kada su informacije koje daju u javnost pouzdane, onda nema potrebe da ih građani smatraju svojim neprijateljima – rekla je Berner, te da treba voditi dijalog između sudstva/tužilaštva i medija, u vidu pojačane kažnjivosti napada na novinare.

Iako postoje i mediji iza kojih stoji neka politička partija, vlada, mediji koji nastoje povećati gledanost, Berner smatra da je ipak ključno etičko izvještavanje.

– Kada mediji izvještavaju objektivno i etički, čak i ako su priklonjeni nekoj političkoj stranci, trebaju da ostanu pri normama i principima etičkog izvještavanja – naglasila je ona.

U okviru dvodnevne konferencije bit će upriličene panel diskusije, tematski sastanci i radionice koje će voditi istaknuti medijski stručnjaci, te specijalizirani master trening o istraživanju i izvještavanju o korupciji koji vodi Drew Sullivan.

On smatra da je globalno istraživačko novinarstvo u svom zlatnom dobu, ali da  regionalnom treba još puno da dostigne taj trend. Smatra da ima dobrih inicijativa u istraživačkom novinarstvu u BiH, Srbiji, ali, kada su u pitanju masovni mediji, treba još puno raditi.

Prikazana je i video poruka povjerenice Vijeća Evrope za ljudska prava Dunje Mijatović u kojoj je pozvala na akciju suzbijanja neprijateljstva protiv novinara, ali i za uklanjanje strukturalnih nedostataka u državnim institucijama koje bi ih trebale zaštiti.


BH Telecom
Na vrh