fejm.ba

Vijesti

Apel za zapošljavanje medicinskih sestara i adekvatno vrednovanje njihovog rada

Komora medicinskih sestara-tehničara Kantona Sarajevo oglasila se danas saopćenjem za javnost u kojem poziva nadležne vlasti da u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom djeluju u pravcu hitnog zapošljavanja novih medicinskih sestara-tehničara te da se na odgovarajući način vrijednuje njihov rad.

U osvrtu na trenutno stanje u zdravstvu uzrokovano Covid pandemijom, navode kako je “ovo rat sa nevidljivim neprijateljem koji, nažalost, značajno ugrožava cjelokupno zdravlje ljudi i sa sobom kao posljedicu bolesti donosi brojne žrtve.”

– Nevidljivi dio zdravstvenog sistema koji skrbi za cjelokupno zdravlje stanovništva u zajednici, koje svakodnevno ulaže velike napore pružajući zdravstvenu njegu svim bolesnicima u bolnicama, su medicinske sestre-tehničari. To je vojska na prvoj liniji zdravstvenih ustanova koja broji 2.700  medicinskih sestara-tehničara većinom ženskog spola, a koja koristeći veliko znanje, vještine, snalažljivost i entuzijazam, neumorno pruža pomoć, podršku i zdravstvenu njegu svim pacijentima, posebno pacijentima u novonastaloj epidemiološkoj situaciji – navodi se u saopćenju.

Iz Komore nadalje ističu “da zdravstveni sistem neće nikada zakazati zbog uskraćivanja zdravstvene njege (sestrinske pomoći i podrške), svim pacijentima kojima je potrebna, bilo da su hronični bolesnici ili akutno zaraženi od COVID-19, budući da su medicinske sestre-tehničari to dokazali u svim dosadašnjim vanrednim situacijama”.

Istovremeno, apeluju na širu društvenu zajednicu da uloži sve napore u poštivanju protivepidemijskih mjera zaštite, te da razumije i cijeni veliki trud, fizičko i psihičko opterećenje koje medicinske sestre-tehničari imaju svakodnevno u radu.

Napominju da je broj medicinskih sestara-tehničara u zdravstvenim organizacijama uvijek bio nedostatan, bez obzira na njihove opravdane potrebe i značaj.

– Ovaj problem prisutan je godinama, iako smo kontinuirano podsjećali odgovorne na potrebe i zahtjeve zdravstvenog sistema, nažalost bez konkretnog rješenja. Svemu tome pridonosi nedostatak strateškog plana za razvoj sestrinstva u Kantonu Sarajevu (zapošljavanje novih kadrova prema iskazanim potrebama zdravstvenih organizacija i potrebama u vanrednim situacijama) – navodi se.

U vezi s tim, Komora medicinskih sestara tehničara pozvala je donosioce političkih odluka vezanih za zdravstvo u Kantonu Sarajevo da učine sve napore da se donesu hitne mjere zapošljavanja novih medicinskih sestara-tehničara u zdravstvene organizacije, s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju i stanje u zdravstvu.

Ističu da su medicinske sestre-tehničari zdravstveni profesionalci različitih nivoa obrazovanja, koje rješavaju ogroman broj zdravstvenih zadataka u svojoj praksi, posebno složenih specijalističkih zadataka u kliničkoj praksi, a za koje nisu adekvatno vrednovani u sistemu zdravstvene zaštite.

– Stoga zahtijevamo da se što prije vrijednuje njihov rad u skladu sa stečenim obrazovanjem i kompetencijama koje se itekako koriste u svakodnevnim radnim procesima – navodi se u saopćenju koje potpisuju predsjednica Upravnog odbora Komore i njen predsjednik Zineta Mulaosmanović i Hadžan Konjo.


BH Telecom
Na vrh