fejm.ba

Društvo

Anisa Kadrić terapijom hidžame otklanja bolove i opušta tijelo

Piše: Dejla Bajrić

Anisa Kadrić tridesetdvogodišnjakinja iz Žepča s adresom u Tuzli,   više od godinu dana vrši terapije hidžamom. Anisa je završila Fakultet političkih nauka u Sarajevu, Odsjek sociologija, ali se odlučila posvetiti i neformalnom obrazovanju, te je u svoju kolekciju diploma usvrstila i onu o završenom kursu hidžame. Ideja da i sama počne raditi tretmane se javila onda, kada je osjetila olakšanje zahvaljujući hidžami.

Hidžama je vrsta terapije koja potiče od poslanika Muhammeda a. s. , na arapskom znači izvlačenje ili isisavanje.  Tretman se koristi u svrhu detoksikacije organizma, otklanjanja odumrlih stanica krvi, bolova u predjelu leđa, nogu, glavobolje, ali hidžama također popravlja opšte stanje organizma i imuniteta.

Prije tretmana je važno obaviti razgovor sa osobom koja želi da radi hidžamu.“ – kaže Anisa u razgovoru za Fejm.ba.

Moramo imati uvid u zdravstveno stanje osobe koja je došla na terapiju, jer postoje određena oboljenja kod kojih se hidžama ne radi. Nakon razgovora se vrši dezinfekcija površine tijela na kojoj će se tretman raditi, zatim se postavljaju čašice za hidžamu, te se nekoliko minuta prati boja i izgled kože koja se nalazi ispod čašice. Na koži se prave mali rezovi koji su sasvim jednostavni, površinski i bezbolni. Čašice se ponovo vraćaju na isto mjesto a nečisti sadržaj iz tijela izlazi na površinu sve dok se sam ne zaustavi. Kada sadržaj prestane da izlazi, čašice se skidaju i tretman je gotov.“ – pojasnila nam je ova tridesetdvogodišnjakinja.

Efekte hidžame neke osobe mogu da osjete odmah, a olakšanje nekada može doći  nakon 24 h ili poslije nekoliko dana. Cijena jedne terapije hidžame je od 30KM do 50KM, a jedan tretman  traje do 35 minuta.

Donja dobna granica za vršenje hidžame je spolna zrelost osobe, a gornja granica nije okarakterisana. Tretman nije znatno bolan, ali je bitna percepcija i osjetljivost kože osobe kojoj se radi hidžama.

Najčešći razlozi zašto joj se javljaju osobe zainteresovane za hidžamu su, kako Anisa kaže,  bolovi u leđima, glavobolje, problemi sa radom štitne žlijezde, konstantni umor, stres, problemi sa probavom, alergije i osipi.

Hidžama se može raditi i na drugim dijelovima tijela, ali najčešće se vrši na leđima.  Nakon odrađene terapije, terapeut daje preporuku kada je potrebno ponovo raditi hidžamu, ukoliko se tretira određeno bolno područje.

Prije nekoliko mjeseci mi se javila gospođa koja je pročitala da hidžama može pomoći pri začeću djeteta, i pri zakazivanju tretmana plašljivo mi je rekla da ona zapravo ne želi da ostane trudna. Naravno, objasnila sam joj da hidžama može pomoći i otkloniti razne probleme, ali da to nije baš tako kako je ona shvatila.“ – kroz smijeh govori Anisa.

Tretman se ne preporučuje trudnicama, hemofiličarima, osobama teško iscrpljenim od bolesti i osobama koje boluju od karcinoma. Hidžama se ne radi za vrijeme menstrualnog ciklusa i ukoliko postoji rizik da organizam loše reaguje.

Obuku za hidžamu je nephodno proći, jer se radi o životu i zdravlju ljudi. Važno je koristiti jednokratan materijal i pravilno izvesti tretman. Terapeut mora zaštiti sebe, ali i osobu kojoj se izvodi  hidžama.

Preporučljivo je poslije tretmana piti puno vode, jesti laganiju hranu i izbjegavati mliječne proizvode 24h.

„Trebamo se više posvetiti svom zdravlju i sebe staviti na prvo mjesto. Život je ubrzan, pa su ljudi prinuđeni na razne vrste opuštanja i oslobađanja od stresa. Hidžama je efikasan način preko kojeg se dolazi do olakšanja.“ – kazala je naša sagovornica za kraj razgovora.

 


BH Telecom
Na vrh