fejm.ba

Društvo

24 je godine od najtužnijeg dana u historiji Tuzle

Piše: Fatima Mehmedović

Polaganjem vijenaca i odavanjem poštovanja civilnim žrtvama rata na spomen-obilježju Slana Banja te komemoracijom i polaganjem vijenaca na Kapiji, danas je obilježena 24. godišnjica masakra na tuzlanskoj Kapiji, mjestu na kojem je 25. maja 1995. godine u 20 sati i 55 minuta od granate ispaljene sa položaja srpske vojske sa Ozrena, ubijena 71 mlada osoba, a ranjene 124.

Vijence su položili članovi porodica žrtava, predstavnici izvršne i zakonodavne FBiH, Kantona i gradske vlasti, predstavnici vjerskih zajednica, političkih partija, mnogobrojnih udruženja i građani.

Lejla Bučuk na dan stradanja tuzlanske mladosti   imala je nepunih 17 godina, završavala je treći razred Srednje medicinske škole u Tuzli, stradala je  zajedno  s najboljom drugaricom Sanjom.

“Tuga i bol su konstantno prisutni sve ove 24 godine kod roditelja čija su djeca ubijena. Ta bol i tuga se posebno pojačavaju, jer znamo da su svi oni koji su učestvovali u granatiranju Kapije i ubijanju naše mladosti i dalje na slobodi. Nije to samo Novak Đukić koji je osuđen, a otišao je u Srbiju zahvaljujući Sudu BiH”, ispričao je novinarima  Lejlin otac Hilmo Bučuk.

Jedno od mnogih udruženja koja su danas odala počast stradaloj mladosti Grada soli je i Inicijativa mladih za ljudska prava iz Srbije, čiji su članovi položili cvijeće na tuzlanskom mjestu stradanja.

Za stravičan zločin na Kapiji pred Sudom Bosne i Hercegovine  osuđen je nekadašnji komandant Taktičke grupe Ozren Novak Đukić, na 20 godina zatvora.

Međutim, iako u presudi stoji, da je Đukić naredio da se topovskim projektilima gađaju civilni ciljevi u Tuzli, on ne služi kaznu iza zatvorskih rešetaka, a trenutno se navodno  zbog  liječenja nalazi u Srbiji.

Na području Tuzlanskog kantona 25. maj je proglašen Danom žalosti, a večeras u 20.55 sati bit će oglašene sirene, uz podsjećanje na najtužniji događaj u historiji ovog grada.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


BH Telecom
Na vrh