fejm.ba

Društvo

24 je godine od najtužnijeg dana u historiji Tuzle

Piše: Fatima Mehmedović

Polaganjem vijenaca i odavanjem poštovanja civilnim žrtvama rata na spomen-obilježju Slana Banja te komemoracijom i polaganjem vijenaca na Kapiji, danas je obilježena 24. godišnjica masakra na tuzlanskoj Kapiji, mjestu na kojem je 25. maja 1995. godine u 20 sati i 55 minuta od granate ispaljene sa položaja srpske vojske sa Ozrena, ubijena 71 mlada osoba, a ranjene 124.

Vijence su položili članovi porodica žrtava, predstavnici izvršne i zakonodavne FBiH, Kantona i gradske vlasti, predstavnici vjerskih zajednica, političkih partija, mnogobrojnih udruženja i građani.

Lejla Bučuk na dan stradanja tuzlanske mladosti   imala je nepunih 17 godina, završavala je treći razred Srednje medicinske škole u Tuzli, stradala je  zajedno  s najboljom drugaricom Sanjom.

“Tuga i bol su konstantno prisutni sve ove 24 godine kod roditelja čija su djeca ubijena. Ta bol i tuga se posebno pojačavaju, jer znamo da su svi oni koji su učestvovali u granatiranju Kapije i ubijanju naše mladosti i dalje na slobodi. Nije to samo Novak Đukić koji je osuđen, a otišao je u Srbiju zahvaljujući Sudu BiH”, ispričao je novinarima  Lejlin otac Hilmo Bučuk.

Jedno od mnogih udruženja koja su danas odala počast stradaloj mladosti Grada soli je i Inicijativa mladih za ljudska prava iz Srbije, čiji su članovi položili cvijeće na tuzlanskom mjestu stradanja.

Za stravičan zločin na Kapiji pred Sudom Bosne i Hercegovine  osuđen je nekadašnji komandant Taktičke grupe Ozren Novak Đukić, na 20 godina zatvora.

Međutim, iako u presudi stoji, da je Đukić naredio da se topovskim projektilima gađaju civilni ciljevi u Tuzli, on ne služi kaznu iza zatvorskih rešetaka, a trenutno se navodno  zbog  liječenja nalazi u Srbiji.

Na području Tuzlanskog kantona 25. maj je proglašen Danom žalosti, a večeras u 20.55 sati bit će oglašene sirene, uz podsjećanje na najtužniji događaj u historiji ovog grada.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Custom Text
Lafat Komerc

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2019 Agencija za multimediju "FEJM". Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Na vrh